L’episodi de pluges d’aquesta tardor ha donat una treva a l’arbrat i la vegetació de la ciutat. Tant és així que Barcelona ja està replantant una part dels arbres que s’han perdut en els darrers mesos. L’Ajuntament vol plantar-ne 7.500 des d’ara i fins a la primavera de l’any 2026 i seran espècies més resistents a l’escassetat d’aigua i als canvis de temperatura.
De cara al futur, des del consistori han escollit les espècies subtropicals i les del nord d’Europa. Ho ha explicat, en una entrevista al bàsics, Elisenda Lurbes, enginyera tècnica agrícola i cap del departament d’arbrat de Parcs i Jardins. Lurbes assegura que “ara si haguéssim d’escollir una espècie, aniríem a una subtropical” perquè és “una aposta segura“. No obstant això, afegeix que “no ho podem apostar tot a una mateixa tipologia” i hi suma també les del nord d’Europa perquè “aguanten més el fred“.
Les espècies subtropicals també substitueixen els plataners
La cap d’arbrat de Barcelona ha explicat que en l’actualitat, entre el 40 i el 50 % dels arbres que hi ha a la ciutat són subtropicals. Precisament, aquesta està sent l’opció del consistori per substituir el conegut i també, per a alguns, temut, plataner.
Lurbes ha defensat aquest tipus d’arbre per la seva resiliència i capacitat de cicatrització, però ha reconegut que la seva llavor és una molèstia, no només per als qui en són al·lèrgics. Per això, ha explicat que hi ha un pla per disminuir la seva alta presència a la ciutat. “Hi ha un percentatge estimat d’un 15 % per a cadascuna de les espècies i la del plataner és d’un 20%“, ha dit.
La palmera de dàtils, la més problemàtica
Sobre la problemàtica de les palmeres a la ciutat, la responsable d’arbrat de Barcelona ha assenyalat que hi ha palmeres amb més incidències que d’altres i que “la Phoenix dactylifera és la que ens dona més problemes“. Ha assegurat que ja no se’n planten més d’aquest tipus i que es fa “un seguiment estricte de les que queden”.