Ni la pandèmia ni el fet de conviure amb quatre fills (tres menors) han aturat l’intent de desnonament contra una família que viu des de fa 17 anys al carrer del Cadí, al Turó de la Peira. Han estat veïns i activistes de l’Associació 500×20 els que han evitat a la porta que s’executés el llançament, la quarta ordre des del 2016 i la primera que no havien aconseguit frenar abans els serveis municipals d’habitatge.

Un deute que ha canviat de mans

El pis on viu la família de José Domingo de Aza i Elisabeth Jáquez és actualment propietat d’una entitat bancària, el BBVA, que se’l va quedar després que la parella deixés de pagar el 2015 la hipoteca. Quan la van signar, 10 anys enrere, pagaven 700 euros al mes, asseguren, “però en tres anys va pujar a 1.600”. Van aguantar un any en aquestes condicions, després van deixar de pagar. Des d’aleshores han acumulat més de 70.000 euros de deute que el banc va traspassar al fons Blackstone.

“Teníem ja un 70 per cent de la hipoteca pagada”, afirma José Domingo, “però el que volen és fer-nos fora, deixant-nos a més el total del deute”. La família en reclama la condonació, però l’empresa, diuen, rebutja aquesta opció. Hi ha hagut altres propostes per arribar a un acord, de moment sense èxit.

16.000 euros per marxar

Fa poques setmanes asseguren que una representant de l’entitat els va oferir un lloguer de 600 euros, “una quantitat molt lluny d’un lloguer social”, diu Salva Torres, de l’Associació 500×20. La família ho va rebutjar en no disposar d’uns ingressos prou estables. La reacció de l’empresa va ser oferir-los 16.000 euros a canvi de marxar. “No ho acceptem perquè busquem una estabilitat a casa nostra, que per això la vam comprar”, diu Elisabeth.

La parella afirma que no disposa d’un informe de vulnerabilitat social, tot i sumar uns ingressos familiars per sota de 1.500 euros. L’Elisabeth treballa com a auxiliar en una residència amb un contracte temporal i el José, que està a l’atur després de contreure la covid el juliol passat, rep una renda mínima de poc més de 400 euros. Insisteixen, per això, que un lloguer seria una solució incerta per a ells. “Pensem quedar-nos al pis fins al final”.

Comparteix a: