Escolta aquesta notícia

La secció ‘Arxiu Barcelona’, del bàsics, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana, Vall passeja per la història de una icònica via barcelonina, l’avinguda del Portal de l’Àngel, un passeig que està immers en una reforma urbanística amb els treballs per renovar-ne el paviment. Aquesta és una de les zones de vianants més transitades de Barcelona, amb 85.000 desplaçaments diaris, però quina n’ha estat l’evolució històrica?

Del Portal dels Orbs al de l’Àngel

El Portal de l’Àngel va ser el Portal dels Orbs o dels Cecs. Rebia aquest nom perquè al seu entorn s’hi aplegava una gran comunitat de cecs i era una de les portes que donaven accés a les muralles que es van construir durant el segle XIII per fortificar la Barcelona antiga. Durant el segle XV, va ser quan el portal va canviar de nom i va passar a dir-se de l’Àngel arran d’una llegenda. Quan fra Vicent Ferrer va visitar Barcelona a mitjans del segle XV va explicar que havia vist, sobre el Portal dels Orbs, un jove amb ales, armadura i una espasa en flames. Després d’això, es va col·locar una estàtua d’un àngel en una capella i va canviar de nom l’espai.

Més de mig segle marcant la temperatura de la ciutat

Aquesta avinguda al llarg dels anys ha albergat edificis, equipaments i comerços emblemàtics de la ciutat. Un dels elements icònics de la via que encara perduren avui dia és el termòmetre de Cottet, que enguany celebra els celebra 69 anys.

La idea d’instal·lar un termòmetre a la façana va sorgir dels propietaris de l’establiment, que, en un dels seus viatges, van veure a Copenhaguen un termòmetre semblant i van voler fer el mateix a Barcelona.

Fotografia antiga del termòmetre Cottet

Un cinema al bell mig de l’avinguda

El Portal de l’Àngel tenia un cinema, el París. La sala va obrir el 21 de juny del 1928 amb la projecció de la pel·lícula Beethoven. Gairebé 80 anys després, el 2007, Volver, de Pedro Almodóvar, i La vida abismal, de Ventura Pons, van acomiadar la mítica pantalla del centre de la ciutat. El cine París tenia entre 50.000 i 80.000 espectadors anuals, però l’empresa propietària va decidir vendre’l i s’hi va instal·lar una botiga de la marca Zara.

Les galeries comercials, un segle fent cantonada

El 31 d’agost del 2024, El Corte Inglés de l’avinguda del Portal de l’Àngel va abaixar la persiana. L’any 1995, l’empresa es va instal·lar en aquest edifici de façana neoclàssica que ja havia acollit diferents galeries comercials: Can JorbaGaleries Preciados i El Corte Inglés. Aquests establiments marquen un segle d’història d’aquest edifici, que fa cantonada amb el carrer de Santa Anna.

Fils i teles a l’engròs i al detall

Un comerç emblemàtic de l’avinguda és la Merceria Santa Anna, que des del 1935 fins al 2016 es va ubicar al Portal de l’Àngel. Llavors es va traslladar al carrer de les Moles. Aquest establiment, que ven a l’engròs i al detall i abasteix milers de botiges de tot l’estat, és un referent del sector.

Un pol d’intel·lectuals fins al 81

També icònica és la Llibreria Porter, al carrer de la Canuda a la cantonada amb el Portal de l’Àngel. A mitjans de la dècada del 1940, els marquesos de Barberà van llogar la finca a Josep Porter i Rovira, qui hi va traslladar la seva llibreria. L’establiment es va convertir ràpidament en un punt de reunió dels intel·lectuals de l’època, fins que l’any 1981 va tancar.

La font més antiga de Barcelona

A banda d’establiments i equipaments, al Portal de l’Àngel hi ha la font més longeva: la font de Santa Anna. Aquest brollador medieval es va construir l’any 1356 i el seu origen és un abeurador que feien servir els cavalls dels viatgers d’un hostal que hi havia a prop, l’Hostal del Vallès, i també els cavalls de les diligències que sortien de la ciutat.

Font de Santa Anna
Comparteix a:
Imatge de l'autor/a