La secció ‘Arxiu Barcelona’, del bàsics, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana passeja per l’obra de Joan Miró que ha ocupat l’espai públic de la ciutat. Són moltes les impressions de l’artista surrealista que han impregnat carrers, places i edificis barcelonins.

Joan Miró va néixer a Barcelona el 1893, al passatge del Crèdit, 4. Va anar a l’escola al carrer del Regomir i, més tard, va assistir a l’Escola de Comerç de Barcelona i a l’Escola Superior d’Arts Industrials i Belles Arts (la Llotja). Va treballar de comptable a la casa Dalmau i Oliveres, especialitzada en drogueria i productes colonials. L’any 1912 va decidir dedicar-se de ple a la pintura i es va inscriure a l’escola d’art de Francesc Galí. Un any després, al Cercle Artístic de Sant Lluc i el 1916 juntament amb E. C. Ricart, va llogar un taller al carrer de Sant Pere Més Baix. El 1918 va fer la primera exposició individual a les Galeries Dalmau de Barcelona.

Passatge del Crèdit, 4, on va néixer Miró

Una obra efímera al COAC filmada per Portabella

Amb motiu de l’exposició “Miró, l’altre”, organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya l’any 1969, la junta va proposar-li al cineasta Pere Portabella rodar el procés de creació d’un mural pintat per Miró que s’havia de convertir en el reclam de l’exposició. L’obra va cobrir els vidres exteriors de la planta baixa de l’edifici. Es va tractar d’una obra efímera que després de la mostra va desaparèixer.

El mural traslladat al MNAC

L’any 2013, la Generalitat de Catalunya va vendre l’edifici que era la seu del Departament d’Ensenyament. Al vestíbul hi havia un mural pintat expressament per Joan Miró que es va traslladar al MNAC.

Obres per donar la benvinguda als visitants per aire, mar i terra

El 1968, l’Ajuntament de Barcelona, amb Porcioles a l’alcaldia, va proposar a Miró l’elaboració d’un mural per donar la benvinguda als visitants que arriben a l’aeroport del Prat. Miró va acceptar l’encàrrec, però va anar més enllà i va decidir ampliar el projecte. Hi van sumar dues obres més per donar la benvinguda als visitants que arriben a la ciutat per aire, per mar i per terra. El projecte es va anomenar Terra, mar i aire. El consistori, però, va acabar desestimant la proposta de la benvinguda per terra.

Tot i incomplet, el projecte va tirar endavant i l’encàrrec de la benvinguda per l’aire es va inaugurar el 1970, un gran mural de ceràmica a la façana de la terminal 2 de l’aeroport de Barcelona, fet conjuntament amb J. Llorens i Artigas.

Temps després, va arribar l’encàrrec de la benvinguda als viatgers arribats per mar. Es tracta del mural que llueix al terra de la Rambla, al pla de la Boqueria, inaugurat el 1976, el mosaic del pla de l’Ós.

Dona i ocell, al Parc de l’Escorxador

L’any 1983, Miró va rebre un encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, una obra per al Parc de l’Escorxador, actual parc de Joan Miró: l’artista va crear Dona i ocell.

Un dibuix obsequi al restaurant Orotava

El restaurant Orotava fundat el 1929 per José Luna es va convertir en un punt de trobada d’artistes i al local del carrer del Consell de Cent a més de menjar també s’hi podia veure art. Quan el local va complir 50 anys, Miró els va obsequiar amb un dibuix original en què es podia llegir: “Restaurant Orotava, que abans es deia L’Hostalet” i que es va exposar en un dels salons. Un obsequi que més tard, l’any 1997, l’artista Joan Gardy Artigas el va transformar en una mural ceràmic que es va col·locar a la façana de l’edifici.

Després de molts encàrrecs, l’Ajuntament de Barcelona també va incorporar una obra de l’artista. L’edifici del consistori alberga una obra de Miró: l’escultura Dona està situada al pati central.

El mateix artista, va engegar la Fundació Joan Miró el 1975 amb l’objectiu d’establir a Barcelona un espai mironià de referència internacional, impulsar la recerca i els estudis sobre Miró i l’art contemporani i reivindicar el seu fons.

A Barcelona, a més, es poden trobar equipaments amb el nom de l’artista com l’Escola Joan Miró i la Biblioteca Joan Miró de l’Eixample, on hi ha reproduccions de l’obra de l’artista barceloní.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a