La secció ‘Arxiu Barcelona’, del bàsics, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana s’endinsa en el pla de Palau, l’espai que enllaçava la ciutat amb el port i que durant segles va ser un indret d’intercanvi comercial on es van aixecar edificis públics com la Llotja de Mar, la Duana i la Casa Xifré. Més tard s’hi va instal·lar el mític restaurant 7 Portes, s’hi va fer la primera fotografia de l’estat espanyol i s’hi podien trobar els basars del port amb el lema “Més barat que Andorra”.

La plaça central de Barcelona

El pla de Palau és una de les places històriques i principals de Barcelona. Va ser centre econòmic i administratiu des del segle XIII al XIX. Al segle XIX, l’apogeu de la producció fabril estava lligat al comerç marítim de Barcelona, per això el Portal de Mar, situat en aquest pol, donava la benvinguda a les mercaderies i també a les inversions. A més d’aquest edifici, s’hi van aixecar altres d’importants com la Llotja (seu del Consolat de Mar en l’època medieval), l’Hala dels Draps, just a l’altra banda de la plaça (posteriorment Palau Reial, cremat el 1875), i la Duana Nova del 1792, en una placeta adornada amb dos fanals dissenyats per Antoni Gaudí.

Els icònics porxos de la Casa Xifré

Un altre dels edificis emblemàtics de l’espai és la Casa Xifré, amb les seves icòniques porxades. Josep Xifré i Casas va acumular una fortuna a Cuba que va reinvertir a Nova York i es va convertir en un dels homes més rics d’Espanya. Quan va tornar a Barcelona, va edificar, cap al 1840, la casa, on destaquen l’abundància de relleus al·legòrics a la façana. Xifré tenia esclaus a la colònia i es veu representat aquest món a la façana, amb la presència d’un africà i un indi entre al·legories de comerç, navegació i fortuna, a més de relleus de nens amb plomalls o carregant canyes de sucre, alternats amb medallons de colonitzadors i conqueridors.

La primera fotografia es va fer al pla de Palau

El dia 10 de novembre del 1839 aquest edifici va ser el primer a ser fotografiat a l’estat espanyol juntament amb la Llotja. L’encarregat de fer la primera fotografia o daguerreotip va ser Ramon Alabern, que es va situar en un terrat per fer la primera foto amb un enquadrament des dels Porxos d’en Xifré en què es veia la Llotja de Barcelona.

La primera foto va ser un esdeveniment social, amb anuncis als diaris i octavetes per tota la ciutat. Però aquest document gràfic s’ha perdut, no s’ha recuperat i no ha aparegut en cap arxiu.

El restaurant 7 Portes, fundat el 1836

Sota els icònics pòrtics de la Casa Xifré, al passeig d’Isabel II, hi ha un dels restaurants mítics de la ciutat. El 1836, Josep Xifré i Casas, va impulsar el restaurant 7 Portes, actualment especialitzat en plats de peix i arrossos.

Els basars del port, amb ofertes per a totes les butxaques

L’epicentre comercial era el carrer de la Reina Cristina, on se succeïen els coneguts com a basars del Portes i on es podia comprar gairebé de tot (especialment electrònica) a uns preus que, com deia algun reclam publicitari, eren “més barats que Andorra”. Era habitual veure la zona atapeïda de gent que comparava preus d’un local a un altre, però d’aquells locals només n’ha sobreviscut algun petit negoci, enmig d’una nova oferta de restauració.


Comparteix a:
Imatge de l'autor/a