La secció ‘Arxiu Barcelona’, del bàsics, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana, Vall repassa la història de la construcció dels túnels de Vallvidrera, una infraestructura que va començar a pensar-se als anys 60 i que es va inaugurar l’any 1991.
Abans, però, en aquest procés hi va haver una visita d’obres de l’aleshores príncep Joan Carles, l’any 1972, una inspecció que està recollida en imatges, un àlbum de fotografies que ha caigut a les mans de Vall, Túneles del Tibidabo. Vallvidrera 1972, i en què es poden veure els treballs en aquest accés viari amb la visita de les autoritats de l’època.

Connectar Barcelona i el Vallès Occidental
El túnel de Vallvidrera va trigar a ser una realitat. Als anys 60 es va imaginar aquesta infraestructura en un moment en què es feia necessària la construcció d’un eix viari que facilités i garantís les comunicacions entre Barcelona i la comarca del Vallès Occidental. L’objectiu era potenciar el creixement i desenvolupament econòmic i per això, l’any 1967, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar els tràmits per a l’adjudicació per concurs de les obres de construcció dels túnels, una infraestructura per creuar la serra de Collserola.
El príncep Joan Carles va visitar les obres
Per tirar endavant l’obra, el mateix any, el 1967, es va constituir l’empresa Túnels i Autopistes de Barcelona SA (TABASA) i el Consorci de Túnels del Tibidabo, que agrupava els municipis implicats en la infraestructura.
Entre els anys 1970 i 1975, TABASA va iniciar les obres. En aquest context, també es va construir el túnel de la Rovira. L’any 1972 es va aprofitar per fer una visita d’obres amb les autoritats del moment, entre les quals destacava l’aleshores príncep Joan Carles, que el 1975 es va convertir en rei d’Espanya.
El 1991 es va inaugurar el túnel, de 2.517 metres
Tot i això, el març del 1976, l’Ajuntament de Barcelona i el consorci van paralitzar els treballs sine die. Va ser el 1980 quan el Ministeri d’Obres Públiques (MOP) va traspassar a la Generalitat de Catalunya la potestat de continuar les obres, amb explotació en règim de peatge.
I l’any 1988 es va començar la construcció a la boca sud del túnel oriental de Vallvidrera i, finalment, l’any 1991 es va inaugurar el túnel de Vallvidrera, amb una longitud de 2.517 metres.
Una curiositat: l’any 1996, quan l’usuari 30 milions va passar pel túnel de Vallvidrera va tenir premi. La model Judit Mascó va ser l’encarregada de lliurar-li un cotxe.

