La secció ‘Arxiu Barcelona’, del bàsics, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana, ve acompanyat de la directora i actriu Mireia Ros per descobrir Dolors Bonella i Alcánzar, “La Monyos”, que es va convertir en el personatge més conegut i estimat de la Rambla. Cada dia recorria el passeig amb un clavell al cap i vestida amb colors llampants.
Segons les cròniques, Dolors Vega Masana, el nom real, era de família adinerada i quan era molt jove els seus pares la van voler casar amb un home més gran. Quan ella s’hi va negar, la família la va expulsar i desheretar i fins tot li van prohibir utilitzar els cognoms familiars. Per això, es va fer anomenar Dolors Bonella i Alcánzar.
Sola a la vida, va entrar de minyona a un palauet al passeig de Gràcia, on es va quedar embarassada i va tenir una nena. El pare era el fill de la casa i al cap de poc va morir. S’explicaven dues versions, que els avis paterns van quedar-se la nena o que la va atropellar un carruatge, però perdre la filla sembla que li va causar un trastorn mental. Va viure del 1851 al 1940 i la seva llegenda va néixer quan, amb flors al cap i vestits estrafolaris, va començar a passejar Rambla amunt i Rambla avall.

Fins i tot té una frase popular: “Ets més famosa que La Monyos”
A la parada de la Carolina de la rambla de les Flors anava a buscar cada dia uns clavells per adornar-se els cabells i d’aquí ve el nom de La Monyos. La indumentària, la cara pintada i la seva manera de caminar una mica nerviosa van fer volar la seva llegenda i es diu que va embogir per amor i perquè li havien robat la filla.
Un bar, un autobús i, fins i tot, uns melons duien el seu nom i la frase “Ets més famosa que La Monyos” ha passat a formar part de la nostra llengua. I és que era un personatge popular i entranyable i expliquen que quan va morir, el 15 setembre del 1940, el seu funeral va ser multitudinari.

La Monyos, al cinema
De la Rambla, el carrer de l’Hospital i el bar La Puda, al carrer de Carrera, va passar a la gran pantalla. Mireia Ros va portar la seva història al cinema el 1997. Explica la directora que va descobrir la història de La Monyos per la seva mare, que la va conèixer quan era petita i li va explicar les seves històries. Ros va quedar fascinada pel personatge i colpida per la vida dura que va tenir i va decidir explicar qui va ser aquesta dona enigmàtica i tan popular. La protagonista que interpreta La Monyos és l’actriu Julieta Serrano.

Amb el film, Ros vol reivindicar la figura de La Monyos, més enllà de l’aura friqui i burleta que arrossegava la seva llegenda, i explicar com de dura va ser la seva vida, amb una mirada feminista que explica una infància i joventut marcades pel patriarcat i la pèrdua de la seva filla, en una època de guerra i una Barcelona convulsa. Ara, Ros reivindica que el Museu de Cera que té la figura de La Monyos la torni a exposar a l’entrada.
