L’aeroport de Barcelona ha dut a terme durant la nit de dimarts un dispositiu per reubicar les 180 persones sense llar que hi fan nit. Tot plegat, quan falten pocs dies per a l’inici del Mobile World Congress. Fa un temps, els treballadors de l’aeroport havien denunciat també problemes de salubritat i de convivència.
En una entrevista al bàsics Bea Fernández, presidenta d’Arrels Fundació, ha lamentat haver-se assabentat del dispositiu a través dels mitjans i ha apuntat que algunes de les persones desallotjades de l’aeroport són usuàries de la fundació. Fernández ha relatat que un d’ells els han explicat que “es va passar la nit viatjant en busos nocturns per estar arrecerat”. I assegura que als usuaris d’Arrels no se’ls ha facilitat cap allotjament alternatiu. Assenyala que l’aeroport els serveix com a refugi climàtic amb lavabos i un espai on estar protegits de les inclemències del temps.
Arrels Fundació ha estat, aquests dies, fent un mapatge sobre el terreny per detectar els espais de la ciutat on hi ha un urbanisme hostil: “Volem evidenciar que l’espai públic o l’aeroport no són on ha de viure ningú, però ara mateix són els únics espais que hi ha”.
Tercer mapatge col·laboratiu d’arquitectura hostil
Bancs individuals, boles de formigó, punxes al terra… són elements que es col·loquen per evitar que les persones sense llar puguin seure o dormir. És la tercera edició d’aquest mapatge col·laboratiu per fotografiar barreres arquitectòniques i pujar-les amb el mòbil al mapa que s’està configurant. “Durant aquesta setmana 17 escoles i 600 ciutadans han participat en el mapa d’arquitectura hostil”, ha explicat la directora d’Arrels.
Les noves aportacions permetran ampliar i actualitzar el mapa actual, que ja assenyala gairebé 950 punts d’arquitectura hostil a Barcelona i l’àrea metropolitana i amb el darrer recompte, uns 200 punts més.
