Bancs individuals o amb braços al mig, superfícies inclinades en ampits de finestres o tanques metàl·liques amb punxes en graons i aparadors. Són alguns dels exemples que es poden trobar a Barcelona del que es coneix com a arquitectura (o disseny) hostil o defensiva, segons el punt de vista. Per a molts vianants són elements que passen gairebé desapercebuts i cap administració o empresa privada no reconeix la intencionalitat d’aquest urbanisme, que a vegades es justifica per combatre l’incivisme. El fet és que els principals damnificats són les persones sense llar, que no poden fer servir com a refugi espais coberts o resguardats al carrer.

El Luis, que viu al carrer des de fa anys, és molt crític amb els bancs per a una persona que continuen instal·lant-se en obres públiques recents, com els entorns del Mercat de Sant Antoni. Ell creu que són “horribles i fins i tot poc ètics” i troba a faltar la comoditat dels bancs amb forma ondulada. Al carrer de Sant Pau hi ha un altre exemple d’intervenció amb objectius similars: unes planxes metàl·liques als ampits de les finestres del poliesportiu del Raval. Abans era una superfície plana i el Luis recorda que hi havia gent que hi passava el dia o fins i tot s’hi adormia. Per a ell està clar que “l’excusa és la mala imatge” per a Barcelona.

“Una vulneració de drets”

Des d’Arrels Fundació denuncien que a Barcelona hi ha molts altres espais on és present arquitectura hostil, com els Jardins de Sant Bertran o en edificis públics com oficines de la Seguretat Social. El director de l’entitat, Ferran Busquets, ha criticat al programa ‘bàsics’ que “com a ciutat social, aquest urbanisme incívic és una vulneració de drets“.

Barcelona, però, no és l’única ciutat on es pot trobar aquest urbanisme. Els exemples són diversos i les ubicacions, també. Fins i tot n’hi ha que han rebut guardons, com l’anomenat “banc de Camden”, paradigma del disseny hostil. I també són habituals les mostres de rebuig i denúncia per part de la ciutadania, que en algun cas han aconseguit la retirada dels elements polèmics. Va passar a Londres el 2014.