L’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya reconeix el talent emergent de l’arquitectura catalana amb la catorzena edició dels Premis AJAC, uns guardons que volen visibilitzar les múltiples disciplines i els reptes de la construcció actual.
Les obres premiades han estat escollides entre més de 300 idees presentades, en categories com obra nova, rehabilitació i urbanisme. Una de les principals condicions dels premis de l’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya, que forma part del Col·legi d’Arquitectes, és tenir menys de 40 anys.
En una entrevista al bàsics Albert Nogueras, president de l’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya, ha explicat que les noves fornades d’arquitectes ja tenen el concepte de sostenibilitat integrat “d’una manera natural, com la construcció en fusta”. Tot i això, asseguren que és un concepte molt ampli que també suposa uns costos més elevats i, per això, reclamen que les administracions han de confiar en les solucions sostenibles: “Hi ha d’haver una aposta i invertir-hi i arriscar-se”. A més, afegeix que no només són els materials sinó també la durabilitat: “Si dura 100 anys serà sostenible encara que sigui una estructura de formigó”.
Una generació més col·laborativa i anònima
Per Miquel Ruiz, d’H3o Architects, hi hagut un canvi en la feina dels arquitectes. Recorda que abans es treballava més autònomament i, ara, “s’ha obert molt la via de la col·laboració”. Crec que la col·laboració és el factor clau i els sèniors ja s’han acostumat a fer-ho amb els joves”. Expliquen que per participar en alguns concursos és bàsic ja que moltes vegades es demana una experiència que els joves no tenen i els cal aliar-se.
“La nostra generació estem deixant enrere la figura de l’arquitecte amb nom i cognom“, ha afegit Maria Amat, de Metrònom Arquitectura, que creu que ha canviat aquesta personalitat clàssica de l’arquitecte. També ho creu Cristina Marcos, de Studio Acto, que es fixa que cap treballa en un estudi amb el seu nom propi. Els joves arquitectes consideren que són part de la solució a la crisi de l’habitatge, però afegeixen que hi ha molts altres factors.
Aquesta generació d’arquitectes han de dissenyar el futur urbanístic de la ciutat i les ciutats i veure com evolucionen, amb quins materials i amb quina tecnologia. Tot això és el repte que planteja l’arquitectura del futur.
Com es construiran les cases i les ciutats en el futur?
El saló Construmat torna a la Fira de Barcelona fins al 23 de maig del 2024. El saló té com a eix principal la sostenibilitat com a factor d’innovació de la indústria. Fem un repàs de les principals novetats i curiositats: quins seran els materials i les tecnologies de construcció del futur?
