L’ús d’un petit dispositiu s’estén entre algunes dones per protegir-se d’agressions sexuals o violacions. Es tracta d’un clauer amb alarma que emet un so estrident i està pensat per foragitar o alertar d’un atac. Les alarmes sonores i alguns esprais de pebre són les úniques eines legals que poden usar-se a l’Estat espanyol com a autodefensa.

Clauers amb alarma

Les alarmes sonores són els dispositius més senzills d’utilitzar i comporten menys riscos. Estan pensats per portar-los com a clauer i funcionen amb piles. En la majoria, l’alarma s’acciona en retirar un piu metàl·lic, que es pot llançar uns metres enllà. L’alarma aguda comença a sonar, segons promet l’empresa comercialitzadora, a 110 decibels. El dispositiu està pensat perquè el so no es pugui aturar fàcilment, ja que cal tornar a introduir el piu metàl·lic a la seva posició inicial per aturar-lo. Per fer so estrident, també existeixen al mercat petites botzines en format d’esprai.

Clauer amb alarma

Esprais d’autodefensa

Els esprais d’autodefensa, també coneguts com a esprais pebre, contenen una substància irritant per a la pell i els ulls que ha de servir per paralitzar un agressor. N’hi ha que funcionen a raig, llançant la substància fins a quatre metres de distància, i també n’hi ha amb aerosol, que dispersen el contingut. En ambdós casos, la substància és resina de capscium, és a dir, de la planta del pebre, tot i que també n’hi ha amb altres preparats químics.

Contràriament al que se sol pensar, portar un esprai d’autodefensa és legal a l’estat espanyol. Ara bé, ha d’estar homologat pel Ministeri de Sanitat. Els que compleixen aquesta característica porten el número de registre de sanitat a l’envàs. El Reglament d’Armes aprovat el 1993 deixa clar que només es pot comercialitzar aquest tipus d’esprai en armeries i només el poden comprar els majors d’edat.

Esprais d’autodefensa a raig o en aerosol

Altres dispositius no són legals

Tot i que es comercialitzen, a l’estat espanyol no és legal portar armes blanques camuflades com clauers punxeguts i altres dispositius similars. És el cas d’unes xapes en forma de gat, amb les orelles punxegudes, que tot i que és comercialitzen, el seu ús no està permès com a eina de defensa.