Escolta aquesta notícia

La tercera pista de l’aeroport de Barcelona-el Prat s’allargarà 500 metres per poder incrementar els vols intercontinentals de gran capacitat i en total farà 3.160 metres. El projecte inclou allargar la tercera pista, construir una terminal satèl·lit i remodelar les terminals 1 i 2 i una inversió de 3.200 milions d’euros. Tot i que es redueix l’impacte, el projecte afectarà els espais naturals de la Ricarda (440 metres) i el Remolar (60 metres), segons la proposta del govern.

A aquest creixement, cal afegir-hi dues zones de seguretat, anomenades RESA, de 240 metres cadascuna, que incorporen 60 metres de paviment per facilitar l’enlairament dels avions. Això fa que en total s’arribi als 3.280 metres d’asfalt.

Actualment, la tercera pista fa frontera a banda i banda amb les reserves naturals del Remolar i la Ricarda i té una longitud total de 2.660 metres, insuficient perquè puguin enlairar-se avions de vols de llarga distància degut a les seves dimensions.

Experts analitzen la proposta d’ampliació de l’aeroport

Allargar la tercera pista ha de permetre incrementar els vols intercontinentals de gran capacitat. Al bàsics Bet Cahué, enginyera aeronàutica, ha defensat que aquesta proposta aporta algunes millores a les propostes que s’havien fet, com “menys obra civil i trepitjar menys les llacunes”, però considera que “s’oblida d’algunes coses, com una anàlisi de diferents alternatives”. Per exemple, creu que “els 500 metres d’ampliació de la pista no són una regla màgica, depèn de com vagin de carregats els avions, potser amb 300 n’hi hauria hagut prou i els avions grans, per a la pista llarga”.

Cahué recorda que hi ha països amb qui no tenim acords bilaterals i això significa que, “encara que tinguem pista i encara que l’aerolínia vulgui venir, si no hi ha acord bilateral serà molt difícil”. Per això, defensa començar un diàleg amb els països que tenen potencial, com els de Llatinoamèrica, la Xina, el Japó i l’Índia, i “treballar amb els estats i aconseguir la legislació per poder volar als diferents aeroports: ‘Jo et permeto volar al meu aeroport i tu, al teu'”.

Francesc Robusté, catedràtic de Transport de la UPC, també assegura que “s’ha millorat molt des de la primera proposta d’Aena del 2019”. Tot i això diu que no sap “valorar-ne l’impacte ambiental”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a