La nova llei catalana antidesnonaments, que es va aprovar al febrer al Parlament, ja està a punt per començar a caminar. El text s’ha publicat aquesta setmana al Diari Oficial de la Generalitat i aquest dimecres la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que ha impulsat la norma, s’ha reunit amb el president, Pere Aragonès, per reclamar que es comenci a aplicar al més aviat possible. N’estan pendents milers de famílies, unes 4.000 segons la PAH, que confien a canviar aviat l’amenaça del desnonament per un lloguer social.

“Ocupa” en el propi pis

Una de les persones que se’n podran beneficiar és Xesca José, que fa unes setmanes va rebre una primera demanda de desnonament. Fa 40 anys que viu en el mateix pis a Sant Andreu, però en va perdre la propietat per dificultats econòmiques. Després va encadenar durant set anys contractes de lloguer social, primer amb el banc que s’havia quedat amb el pis i més tard amb la propietat actual, una empresa, amb seu a Madrid, que és gran tenidor.

Però l’últim lloguer va acabar el desembre del 2020 i assegura que els propietaris es van negar a renovar-l’hi. “He intentat posar-m’hi en contacte, però no em contesten”, diu la Xesca. “Tampoc no em volen cobrar, només volen vendre i m’han ofert 3.000 euros per marxar”. Ella s’hi ha negat i des d’aleshores viu “d’ocupa” en un pis que, per ella, “segueix sent el meu pis encara que no ho sigui”.

Més lloguers socials i més llargs

Segons la PAH, vuit de cada 10 desnonaments a Catalunya es donen en propietats de grans tenidors. En ells posa la nova llei precisament el punt de mira. D’una banda es modifica la definició de gran tenidor i ara s’hi consideren les empreses o persones jurídiques que tinguin 10 o més habitatges. A més, la norma els obliga a oferir més lloguers socials o a renovar-los en més supòsits.

Per exemple, com en el cas de la Xesca, les famílies vulnerables que, per manca d’alternatives, estiguin ocupant pisos de bancs o grans tenidors han de rebre una oferta de lloguer social abans de desnonar-les. El contracte haurà de ser, a més, de set anys renovables.

“Això ja et deixa un marge per estar molt més tranquil·la i amb il·lusió perquè després de tot un camí tan fosc veus la llum que tots els que estem en aquesta situació esperàvem”, afirma la Xesca.