“El primer cas de covid el tindrà tothom. La fi de la malaltia passarà per la immunitat natural. La passarem tots”. Amb aquest missatge l’investigador Sergio Alonso, del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexes de la UPC (BIOCOM-SC UPC), ha volgut treure ferro a l’augment de casos de les darreres setmanes . Això sí, en una entrevista al programa ‘bàsics’ de betevé, Alonso també ha insistit en la necessitat de protegir els vulnerables i de què “la malaltia t’agafi vacunat”. Perquè, si bé la vacuna no evita contraure la covid, “sí que et guareix de les formes més greus”.

A les portes d’una altra onada de la covid

Segons Alonso, no és descartable que estiguem a les portes d’una altra onada. “Possiblement sí hi haurà molts casos; la qüestió és si aquest augment es reflectirà a les UCI“. De moment, les urgències mantenen una ocupació baixa i estable. Sobre quin és el motiu que explica la proliferació de casos, la hipòtesi amb què treballa el BIOCOM és l’entrada de la subvariant BA.5, que està reinfectant “persones que van contagiar-se en l’anterior onada i no es van posar la tercera dosi”.

Ara bé, l’investigador recorda que el sistema immune “té memòria que has passat la malaltia i que t’has vacunat. Pots agafar el virus però no una simptomatologia greu”.

La vacuna als vulnerables, clau

Sergio Alonso creu que la societat ha d’acostumar-se a la reinfecció, de la mateixa manera que any rere any hi ha casos de grip i refredats: “És important que tothom l’agafi. Hem de protegir els vulnerables, però serà pràcticament impossible que no la passin. Per això és tan important la vacuna”.

Una vacunació que, recorda, només estan reforçant els grups de més edat: “Els joves que porten dues dosis i que han passat la malaltia potser no cal insistir en més vacunes. Però això millor que ho digui Salut”, ha opinat.