Escolta aquesta notícia

L’Eixample està a punt d’acomiadar un restaurant que bé podria considerar-se històric. Ho és pels anys de vida però sobretot perquè quan va obrir, fa 45 anys, els restaurants xinesos o de cuina oriental eren una raresa a Barcelona. L’especialitat del Son-Hao és, en aquest cas, taiwanesa, com la família que el va obrir i que ara, després de dues generacions, n’abaixarà la persiana per jubilació i falta de relleu.

Als fogons del restaurant, al carrer de Muntaner, 66, hi ha estat els últims anys el matrimoni Lin Sung. La Mei-Hua, filla del fundador, recorda que, “quan va començar, el pare no sabia ni la llengua però es feia entendre amb el somriure”. Explica que el veïnat va rebre la novetat gastronòmica amb molt d’interès i “fins i tot es feien cues a la porta”.

Una cuina autèntica i casolana valorada pels clients

Avui, l’oferta de cuina internacional a Barcelona no té res a veure amb aquells inicis però tot i així el Son-Hao ha aconseguit mantenir-se com un referent. A la plataforma Tripadvisor, en la categoria de cuina xinesa i asiàtica, és ara mateix el restaurant més ben valorat de Barcelona.

La clau és una cuina casolana i autèntica, apreciada per barcelonins i sobretot per xinesos, tant residents aquí com turistes. La carta inclou tant especialitats taiwaneses com estofat de vedella, com plats de creació pròpia, com llom amb salsa d’all i soja i arròs amb sèsam i pinyons, a més de receptes adaptades als gustos d’aquí, com els clàssics rotllets de primavera.

Decoració made in Taiwan

Un altre dels valors del Son-Hao és la decoració, a l’estil tradicional de Taiwan. De fet, els taulells de fusta fets i pintats a mà que cobreixen el sostre i els panells de les parets, tallats amb els típics dracs orientals, els van fer portar directament del país asiàtic als anys 90, quan es va reformar el local. Ara, estan en liquidació: els estan intentant vendre o els regalen a clients i amics de la família abans de tancar.

La història del Son-Hao acabarà definitivament el 28 de maig, el dia que la Mei-Hua i el Mao-Chou, el seu marit, es jubilaran. Cap dels tres fills de la parella, nascuts ja aquí i ocupats en altres feines, prendrà el relleu del negoci familiar. Tampoc no ha estat possible traspassar-lo tot i que ho han intentat. Serà, això sí, el moment de gaudir d’un descans merescut perquè, com reconeixen els Lin Sung, en tots aquests anys del restaurant han fet “molt poques vacances”.

Comparteix a: