Ada Colau ha decidit deixar de publicar al seu perfil de Twitter. L’alcaldessa de Barcelona ha passat de veure en la xarxa social una oportunitat d’interacció i difusió de l’obra de govern a allunyar-se’n de forma indefinida. En una piulada del juliol del 2015, un mes després d’accedir a l’alcaldia en el primer mandat, Colau confiava que la xarxa podia servir per “compartir opinions” dels primers dies de govern.

Però aquest diumenge l’alcaldessa ha explicat que renuncia definitivament a la xarxa perquè no l’ajuda “a fer bona política”.

Colau ja havia provat de limitar les interaccions en una publicació anterior, primer només permetent respostes de les persones que mencionava en el tuit, i en la publicació de comiat, només permetent les respostes dels usuaris a qui segueix.

Crítica política i insults

Les crítiques contundents i els afalacs a les polítiques del govern municipal omplen cada una de les publicacions de l’alcaldessa, que acumulen centenars de respostes que sovint poc tenen a veure amb la publicació original. Però a la xarxa també s’hi acumulen els insults més agres: “La xarxa s’ha omplert de perfils falsos i anònims que intoxiquen i inciten a l’odi”, diu l’alcaldessa.

Com a exemple, l’última piulada de Colau abans d’anunciar el comiat de Twitter, en què mostrava el condol per un mort en un accident de trànsit. En una quarta part de les 150 respostes que acumula la piulada hi ha insults explícits, i també una amenaça de mort.

El pes de Colau a Twitter

L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, és la batllessa amb més seguidors d’entre les 50 ciutats amb més població de la Unió Europea. En té un milió i mig. De fet, l’estratègia de comunicació que han seguit Hidalgo i Colau en aquesta xarxa sovint ha tingut punts en comú. Colau està en segona posició, amb 918.000 seguidors, mentre que l’alcalde de Nàpols, Luigi de Magistris, n’ocupa la tercera amb 404.000.

D’entre els presidents dels grups municipals a l’Ajuntament de Barcelona, però, l’alcaldessa no és la política més seguida. La supera Manuel Valls, amb més d’un milió de seguidors, que arrossega de la seva etapa com a ex-primer ministre a França.

Xarxes “menys polaritzades i accelerades”

L’alcaldessa ha volgut desconnectar de Twitter, però no pas d’altres xarxes que considera “menys polaritzades i accelerades”. És el cas d’Instagram, en què combina difusió de l’acció política amb la publicació de vídeos de la seva vida personal. També manté el seu canal de YouTube, que va estrenar per fer campanya electoral en les eleccions del 2019, la seva pàgina de Facebook i un canal de difusió de continguts a Telegram.

Toni Aira valora la decisió de Colau

El periodista i professor de comunicació política de la UPF Barcelona School of Management, Toni Aira, ha analitzat la decisió de Colau en una entrevista al ‘bàsics’.