Aquest dilluns ha estat el primer dia feiner en què cotxes i motos que creuen la plaça de les Glòries per sortir de Barcelona ho han hagut de fer sota terra. El túnel en sentit Besòs està en marxa des de dissabte i, en espera que obri en sentit Llobregat, la mobilitat a la zona ja comença a tenir un abans i un després. Veïns, ciclistes, vianants i conductors es miren l’estrena amb optimisme però la majoria critiquen que arriba tard.

Fa anys que hauria d’estar acabat, això. En fa 40 que està empantanegat”, diu Albert Ferreruela mentre contempla la panoràmica de Glòries que amaga el terrat de l’edifici on viu. Segons el veí, els primers canvis s’han notat, però poc: “Pel que fa al soroll… molt millor, ara ja no han de fer els forats del túnel. I els cotxes se senten menys“, afirma. I qui palpa del tot la transformació són els qui travessen la plaça lliure de vehicles.

Pas de vianants i ciclistes que creua la Gran Via, sense cotxes

Menys obstacles per a bicis i vianants a la plaça

Si la setmana passada als semàfors per creuar la Gran Via s’esperaven centenars de cotxes, ara n’hi ha ben pocs. Per la superfície de la plaça els vehicles privats no hi poden circular i vianants i ciclistes han guanyat espai i comoditat. “Destacaria que han baixat el soroll i la contaminació”, relata una passejant. Un jove en bici hi està d’acord: “Era una zona amb molt de trànsit i molta gent i crec que [el túnel] millora la circulació“.

Un altre col·lectiu optimista són els qui van al volant. Aquest dilluns més d’un ha estrenat la infraestructura amb ganes i en espera que, de mica en mica, els embussos en hores punta desapareguin. “Era fotut circular per aquí cada dia, sobretot a la tarda. Crec que anirà bé”, sentencia una conductora. Ara bé, de pegues no en falten: “Tan sols dos carrils en una via de sortida de Barcelona… en podrien haver fet tres”, insinua un altre.

“Ja tocava que s’acabés l’Scalextric”

La bonança de la jornada ha provocat que veïns dels voltants de la Gran Via s’acostessin fins a la sortida del túnel, a l’altura del carrer de Bilbao, a contemplar els primers resultats d’una obra que els ha fet patir: soroll, vibracions i pols. “Ja era hora. Fa 60 anys que visc al Clot i he vist tants Scalextrics que ja tocava deixar una cosa definitiva“, rebla un veí. De fet, en haver-se allargat tant els treballs, hi ha gent gran que tem no veure-ho llest.

La sortida del túnel de les Glòries, a l’altura del carrer de Bilbao