Crida per demanar ajuda d’una entitat que es dedica a la lluita contra les violències masclistes. Es tracta de l’Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS), que ofereix atenció gratuïta a dones que han patit violència sexual. L’entitat està a punt d’entrar en fallida i les seves treballadores, d’anar a l’ERTO, perquè no han rebut les subvencions amb què comptaven per poder seguir amb la seva tasca. AADAS rep cada dia entre una i dues trucades de dones que han estat agredides sexualment.

La crisi financera ja està tenint conseqüències en l’entitat: “Tenim cinc sol·licituds d’acompanyament que hem hagut de deixar en espera, perquè el procés terapèutic té una durada i a hores d’ara no el podem garantir”, ha explicat Maria Sellés, coordinadora d’AADAS, en una entrevista al programa ‘bàsics’. Fins ara, l’entitat ha ofert atenció psicològica i comunitària i assessorament jurídic de forma gratuïta amb la voluntat que l’accés al servei fos universal.

Pendents de les subvencions

L’entitat detalla que l’any 2021 ja van patir per rebre la subvenció de la Generalitat que rebien des de feia 30 anys. En un primer moment els la van denegar, però a través d’una campanya de pressió van fer rectificar l’Administració. Enguany ja no l’han rebut: AADAS admet que va cometre un error tècnic en la sol·licitud, però tot i haver fet al·legacions i advertir que depenien dels diners per tirar endavant, s’han quedat sense la subvenció.

La meitat de les usuàries ateses són de Barcelona

Alhora, també critiquen que els fons que reben de l’Ajuntament de Barcelona són minsos, tot i que la meitat de les seves usuàries són de la ciutat. Són 11.000 € que serveixen per cobrir el 6 % de les despeses de l’entitat. Tampoc no n’hi ha prou amb la quantitat de la Diputació de Barcelona, que no arriba als 5.000 €. AADAS funciona des del 1991 i són les mateixes administracions qui li deriven els casos, des dels serveis socials dels ajuntaments als Mossos d’Esquadra, els jutjats i altres serveis públics.

“Vivim amb crisis cícliques de bancarrota absoluta”

Sallés ha assegurat que la precarietat de l’entitat és “crònica” i considera que el sistema de subvencions precaritza el tercer sector: “Som al 25 de maig i no tenim ni una sola resolució de quants diners tindrem per al 2022, i tenim persones contractades i el lloguer per pagar. Vivim amb crisis cícliques de bancarrota absoluta“. Per fer front a la situació, AADAS ha obert una campanya de micromecenatge per fer donacions i col·laborar amb l’entitat.