Arribar a l’aeroport i volar en el primer avió disponible i sense reserva. Ha estat la filosofia del pont aeri Barcelona-Madrid des que Iberia el va posar en marxa ara fa 50 anys i una fórmula que va arribar a convertir-lo en la línia regular més transitada del món. La irrupció de l’alta velocitat va desplaçar la majoria de passatgers cap al tren, però el pont resisteix encara avui amb ocupacions de fins al 85 o 90 %, tot i que ofereix força menys vols que anys enrere.
Fins a 80 vols o més al dia
“El màxim que he arribat a gestionar és de 42 vols per sentit en un dia, uns 6.000 passatgers“, explica Concepción Vinagre, la persona que coneix més bé el funcionament del corredor. Del mig segle de vida del pont, hi ha treballat la meitat i durant 23 anys n’ha estat la responsable a l’aeroport de Barcelona. Tot just començava quan la connexió tenia, en els primers anys 2000, rècords històrics de fins a 3 milions de passatgers anuals.
Aleshores, Iberia gestionava el pont en exclusiva a l’antiga terminal C (a l’actual T2) amb una freqüència que podia arribar als 15 minuts. Han canviat moltes coses, com l’aparició en la mateixa ruta d’altres companyies (Vueling la cancel·larà ara després de 20 anys) o la mudança del pont a la T1, on conserva un espai reservat. Però va ser a partir del 2008, amb l’estrena de l’AVE, que va començar el declivi de la línia.
El tren obliga a ajustar l’oferta de vols
“Hem anat adaptant les freqüències a la demanda”, explica el director de vendes d’Iberia a Espanya i Portugal, Antonio Linares. Ara mateix, de mitjana, l’aerolínia gestiona cada dia 14 vols per sentit. “Som l’única europea que ho aconsegueix”, segons Linares. S’enlairen avions, en hores punta, cada mitja hora i l’any passat, la xifra de passatgers anuals es va situar en el milió i escaig. Aquest any ha ofert, a més, dues tarifes específiques de pont aeri (Flexible i Confort), amb preus que van dels 149 als 219 euros.
Amb tot, uns 8 de cada 10 viatges entre Barcelona i Madrid es van fer en alta velocitat el 2023, segons dades de la Comissió dels Mercats i la Competència (CNCM). Els que trien l’avió ho fan sobretot per la facilitat d’aparcar als aeroports i per proximitat als punts d’origen o destinació. Molts són ara passatgers de vacances i sobretot en trànsit, que fan connexió a Madrid, però continuen sent freqüents, com era habitual a la línia, els maletins dels homes i dones de negocis.
“Alguns l’agafen sovint i acabem establint-hi un vincle”, assegura la sobrecàrrec Andrea Jiménez, que viu a Barcelona i cada dia fa almenys una anada i una tornada com a tripulant. “Des de Madrid continuem fent ponts o fem altres destinacions i després tornem”, explica. També Vinagre corrobora la relació familiar amb clients amb qui es trobava “els mateixos dies de la setmana i en els mateixos horaris”, una relació que ha contribuït a l'”amor incondicional” que sent cap al pont aeri després de dedicar-li mitja vida.