El març de 1951 Barcelona va viure la primera protesta massiva contra el franquisme. Un increment del preu del bitllet als tramvies de la ciutat -en contraposició amb els de Madrid- provoca la reacció irada dels usuaris que es neguen a pujar als tramvies. La data clau és el 4 de març de 1951: sota una pluja torrencial juguen el Barça i el Santander al camp de Les Corts. Ningú agafa el tramvia. La protesta havia triomfat. Pocs dies després és destituït el governador civil de Barcelona, Eduardo Baeza Alegría.
Parlarem de la vaga dels tramvies amb personatges que van participar com a membres actius al comitè de vaga, però també repassarem altres episodis de la lluita antifranquista, com el Cas Galinsoga.

Luis Martínez de Galinsoga va ser director de La Vanguardia durant 20 anys. Era un anticatalanista furibund, fins i tot va arribar a pronunciar la famosa frase: “Todos los catalanes son una mierda”. Aquest fet va ser el detonant de la campanya de boicot al rotatiu barceloní que va provocar una massiva cancel·lació de subscripcions. Parlarem del perfil de Galinsoga, però també parlarem dels Fets del Palau (1960), i el Consell de Guerra contra Jordi Pujol.