Entre el 1939 i 1956, el país viu els anys de la repressió econòmica, que s’agreugen el 1945 amb el final de la segona guerra mundial, i l’exclusió d’Espanya en la societat de nacions i el Pla Marshall. Alemanya, molt més devastada, triga només tres anys en recuperar els nivells econòmics d’abans de la guerra mundial. Espanya trigarà més de 20 anys a recuperar la renda de 1936. La fi del racionament, el 1952 i els pactes amb els Estats Units, el 1953, marquen el final de la situació més crítica.
En aquest sentit, la visita d’Eva Duarte de Peron a Barcelona el juny de 1947 va ser tot un esdeveniment a l’Espanya de l’època, perquè des del final de la guerra civil, cap mandatari estranger havia visitat el país. Eva Duarte de Perón va venir d’Argentina acompanyada d’un carregament de menjar, mongetes i carn congelada, i el règim li va dispensar una rebuda espectacular i fins i tot li va disculpar el seu retard a l’hora de fer esperar el general Franco més d’una hora.
Reviurem la penúria econòmica amb testimonis que ens parlaran dels anys de l’estraperlo i el racionament. Passejarem pel mercat de la Boqueria, on en Joan Bayén del Bar Pinotxo ens explicarà com era la vida quotidiana els anys 40 i 50.
A la segona part del programa, parlarem de l’autarquia econòmica, de les dificultats d’alguns empresaris per aconseguir material o maquinària, i de les grans fortunes acumulades. Parlarem sobre els productes substitutius com el gasògen o la pissarra bituminosa.