L’últim capítol de la sèrie Barcelona sota el franquisme recull les experiències viscudes des de la mort de Franco fins a la constitució del primer ajuntament democràtic.
A la primera part del programa parlarem del període de transició entre la dictadura i la democràcia (1976 – 1979) durant les alcaldies de Josep Maria Socias Humbert i Manuel Font i Altaba. Parlarem amb Joan Antoni Solans, que va treballar a la regidoria d’urbanisme durant aquest període. També repassarem les eleccions del 3 d’abril de 1979, amb el dibuixant José Luís Martín i el periodista Lluís Basets. En aquest darrer programa, l’habitual secció dedicada a un fotògraf la protagonitza Pepe Encinas.

A la segona part del programa analitzarem com es van trobar l’ajuntament i la ciutat aquell grup de joves regidors que van entrar a la casa gran l’abril de 1979. Parlarem amb el regidor de cultura Rafael Pradas (PSUC), amb la regidora de serveis socials Francesca Masgoret (PSC) i amb el regidor d’obres públiques, Albert Serratosa (CIU).

El programa també compta amb el testimoni del llavors alcalde de la ciutat, Narcís Serra, que reflexiona des de l’ajuntament com van ser aquells comicis.