Com ja és costum, el nostre expert en tecnologia, Josep M. Ganyet, fa un recull de curiositats que ha trobat a la xarxa, des de curts d’animació històrics a webs inútils passant per una aplicació catalana que camina a molt bon ritme. Doneu un cop d’ull a les 10 noves idees del món digital.

1

Curt d’animació ‘Tin Toy’

Ara fa 30 anys que va començar una revolució en el món de l’animació, l’entreteniment i finalment en el món del cinema. Un 29 de març del 1989, ‘Tin Toy’, un curtmetratge de cinc minuts de Pixar dirigit per John Lasseter, era la primera pel·lícula d’animació generada totalment amb ordinador en guanyar un Oscar. L’any 1988 el propietari de Pixar era un Steve Jobs que havia estat expulsat d’Apple. El curt va costar 300.000 dòlars. Fins llavors aquest tipus de curts els vèiem en els festivals de tecnologia com el SIGGRAPH. Si el mireu, hi veureu la prèvia de ‘Toy story’, que aquest any estrena la 4a part.

2

M.R.N.A A/V Dance Performance I TURKCELL Ambassadors Summit, 2018

Què passa quan barreges, hip-hop, trap i “mapping”? Què passa quan barreges ballarins reals amb ballarins digitals? Què passa quan trenques la quarta paret i converteixes el teatre en un espai immersiu? Doncs el resultat és aquest: un espectacle a mig camí entre concert del Jean Michel Jarre, una actuació del Cirque du Soleil i dels ballarins de hip-hop de la Rambla. És obra de la productora turca Bi’Şeyler New Media Works, especialitzada en projectes que integren el disseny immersiu i la tecnologia. L’espectacle es va poder veure el desembre passat a Turquia.

3

El blog de Cultura Digital

El blog de Cultura Digital de l‘Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) és un moment del dia més que un lloc web. S’hi ha de passar sovint. Tots els referents d’aquí i de fora pel que fa cultura digital.
Art, tecnologia, entreteniment, videojocs, creació, experimentació en un entorn canviant.
Robots, realitat virtual, augmentada, mixta, mons de síntesi, avantguarda artística, apps… tot això i més al blog de Cultura Digital.

4

“David Bowie is real”

Dues de les exposicions que més èxit han tingut a Barcelona darrerament han estat la del Kubrick, recentment acabada, i la del David Bowie l’any passat. Si us vau perdre l’exposició del David Bowie, la podeu visitar al vostre mòbil en realitat augmentada. Narrada pel Gary Oldman, l’aplicació ens permet passejar-nos per tota l’exposició a dins de casa nostra. Inclou els vestits icònics de l’artista, lletres de cançons a mà, vídeos musicals, vídeos d’arxiu, fotografies i material inèdit. Amb més de 400 objectes i la seva informació corresponent. Per iOS i Android. A pagar per això: 10,99.

5

El rellotge humà de Maarten Baas

Ja és la primavera, ja hem canviat l’hora dels rellotges que és tota una empresa, però per l’artista holandès Maarten Baas encara més. Maarten Baas és un rellotger una mica diferent. En lloc de construir rellotges amb peces mecàniques o amb electrònica els fa amb persones. L’artista crea instal·lacions a mig camí de la poesia visual i la performance que després instal·la en estacions i llocs públics. La cura i la dedicació del rellotge humà que va posar a l’aeroport de Schipol contrasta amb la velocitat i les presses dels passatgers.

6

Atles gastronòmic

Saps quin és el plat que més es menja a Praga? Més enllà del formatge saps què trobaràs si vas a la Bretanya? I a Còrsega? Tasteatlas.com té la resposta en forma de mapa gastronòmic. Una cerca per un país, regió o ciutat i ens mostra la gastronomia local. Té més de 5.000 plats. El projecte és de l’emprenedor croat Matija Babic que, cansat amb les recomanacions de Trip Advisor, va decidir crear l’atles gastronòmic mundial fa quatre anys. Per si no ho sabíeu a Catalunya mengem torró d’Agramunt, olives arbequines, calçots de Valls, arròs del Delta, mongeta del Ganxet, vedella del Pirineu, fuet de Vic i poma de Girona. Tot regat amb cava.

7

Rutes del món

Wikiloc, una app imprescindible per sortir de casa aquests dies. Feta a Catalunya supera en molt altres aplicacions de mapes, rutes i activitats a l’exterior. Creada l’any 2006 ha guanyat premis innombrables, té més de 4,5 milions d’usuaris i 1,5 milions de rutes.

8

El fotògraf hongarès Márton Mogyorósy

Al fotògraf hongarès Márton Mogyorósy li agrada la fotografia aèria amb dron i la simetria. El seu Instagram és ple d’imatges precioses que ens redescobreixen un món que és al nostre voltant però que no veiem. Les seves darreres fotos són fetes a Barcelona on ens mostra les simetries de l’Eixample, les dels vaixells del port, les de les pedres dels espigons i el laberint de geometries de l’edifici Walden 7 de Ricardo Bofill.

9

Els webs més inútil

Si sou dels que no sortiu de casa, la mare web per passar tot el temps del món. Tot allò més inútil del web a TheUseLessWeb.com, amb milions de webs inútils a un clic. Atenció perquè enganxa molt.
Coses com: heeeeeeeey.com o thatsthefinger.com
o: www.fallingfalling.com i el clàssic i insuperable: www.koalastothemax.com

10

Kant, el TRAM i l’imperatiu categòric.

La innovadora campanya de civisme del TRAM intenta connectar amb els usuaris més joves del tramvia a ritme de trap. Aplica l’imperatiu categòric de Kant al civisme al transport públic. El resultat de portar el filòsof Immanuel Kant a conversar a ritme de trap amb un usuari del tramvia per recordar-li la seva màxima “Actua com creguis que ho hauria de fer tot el món” ens ha deixat sense paraules. Així sí que es connecta amb les noves generacions! El vídeo, obra de l’agència de publicitat barcelonina Paradise Falls i del creatiu digital Christian Flores, autor del conegut vídeo ‘Velaske, yo soi guapa’ de fa un parell d’anys (+9 milions de visualitzacions), ha revolucionat les xarxes.