‘West Side story’ és un musical protagonitzat pel Tony i la Maria, una mena de Romeu i Julieta traslladats al Manhattan dels anys 50. De fet, tot el musical és una mena d’adaptació de la tragèdia de Shakespeare: ells són Romeu i Julieta, i les dues bandes que s’enfronten serien les dues famílies, els Montagut i els Capulet. Aquí, però, són els Jet i els Shark, dues bandes rivals que es disputen un mateix territori de la ciutat. Els Shark són d’origen porto-riqueny, acabats d’arribar als Estats Units, i els Jet són novaiorquesos blancs i potencials votants de Vox, amb un discurs supremacista, que els immigrants han vingut a prendre’ns la feina, les noies, etc. I, de fet, un dels grans atractius del muntatge són les baralles coreografiades, els números de conjunt amb les magnífiques coreografies originals de Jerome Robbins.

Un musical ideat per un “dream team”

Jerome Robbins és un dels noms clau del musical original, amb la creació de les coreografies, però no podem oblidar-nos de les lletres i la música. Si posem Robbins al costat del compositor i director d’orquestra Leonard Bernstein i, a més, hi afegim Stephen Sondheim, que és qui va fer les lletres, el resultat per força havia de ser una obra mestra.

I el muntatge del Tívoli (dirigit pel prestigiós ballarí, director i coreògraf argentí Federico Barrios) pretén ser el màxim de fidel possible a l’original. Per això n’han recuperat la versió íntegra, sense retallar, amb tots els números i diàlegs. I he de dir que el resultat és esplèndid. A Barcelona, sovint patim quan ens arriben produccions des de Madrid, perquè solen ser molt justetes, en versió de gira, però aquí no, aquí tenim una gran producció de ‘West Side story’, que no té res a envejar a qualsevol muntatge internacional, amb una trentena d’intèrprets i una quinzena llarga de músics en escena.

El “remake” de Steven Spielberg

Steven Spielberg s’ha atrevit a fer un “remake” de ‘West Side story’, cosa que potser és una gosadia, tenint en compte que la pel·lícula de l’any 1961 ja forma part de la memòria col·lectiva i que, actualment, continua sent el musical més premiat per l’Acadèmia de Hollywood, amb 10 Oscars… Per veure si se n’ha sortit, però, haurem d’esperar fins a finals d’any.

Informació de servei

Llibret: Arthur Laurents
Música: Leonard Bernstein
Lletres: Stephen Sondheim
Adaptació i traducció: Alejandro i David Serrano
Direcció escènica: Federico Barrios
Direcció musical: Gaby Goldman
Horaris: Dimarts i dimecres, 20 h; dijous, 20.30 h; divendres i dissabte, 17.30 h i 21.30 h, i diumenge, 17 h
Durada: 150 minuts (entreacte inclòs)
Preus: Entre 17 i 64 euros
Espectacle en castellà