L’any 2005 un grup de treballadors de PayPal van crear YouTube. Aviat va ser adquirit per Google i es va convertir en el canal de vídeos més important. Cada any ha presentat una secció en què tenen més visualitzacions. L’any 2009 va ser el primer que aquest rànquing el va encapçalar un videoclip i des de aleshores quasi sempre el número 1 l’ha ocupat un vídeo musical. Quin va ser el primer?

2009. L’any de la granota Crazy

Ben bé, Crazy Frog no era un videoclip. No hi havia cap grup musical ni era una cançó. Era un to de trucada, creat l’any 2005 per la companyia belga Jamba!. Rere el nom del seu autor, Axel F, hi ha dos productors de música dance alemanys que van samplejar el tema principal de ‘Superdetectiu a Hollywood’.

2010. L’any del Mundial de Futbol

Un any més tard, el vídeo més reproduït era un encàrrec: el que la FIFA va fer a Shakira per a la cançó del Mundial de Futbol a Sud-àfrica. ‘Waka Waka (This Time For Africa)’ va arribar a les dues mil milions de visualitzacions i del senzill es van vendre 10 milions de còpies.

2011. Un himne per ballar

Si hi ha un tret comú en els èxits planetaris de YouTube són els ritmes reconeixibles i les coreografies divertides. L’any 2011 la terra es movia amb ‘Party Rock Anthem’, un tema de LMFAO, Lauren Bennett i GoonRock.

2012. El món mira a Corea del Sud

Des de fa set anys, més de tres mil milions de persones han ballat i cantat en coreà el ‘Gangnam Style’ de PSY. El 2012 va ser el videoclip amb més visualitzacions a internet descobrint la indústria discogràfica del país asiàtic a la resta del planeta.

2013. Comença un trienni anglosaxó

L’anglès va tornar a liderar el rànquing durant els següents tres anys. El 2013 va ser el tema ‘Roar’, de Kate Perry, el més vist.

2014. Funk trencapistes

El duet format per Mark Ronson i Bruno Mars a ‘Uptown funk’ va triomfar arreu del món durant el 2014.

2015. Un homenatge que va ser un èxit atípic

El 2015, un altre duet: el que Wiz Khalifa i Charlie Puth van fer per al tema principal de la pel·lícula ‘Fast and Furious 7’ va ser el videoclip musical més vist a YouTube. ‘See you again’ és un homenatge a l’actor Mark Walker, un dels protagonistes de la popular saga de films d’acció, que va morir víctima d’un accident de trànsit.

2016. L’inici de l’era llatina

Alguna cosa començava a canviar entre els videoclips amb més visites a mitjans de la dècada: els ritmes llatins s’obrien pas. L’any 2016, Shakira i Maluma van signar el videoclip més vist a YouTube: ‘Chantaje’.

2017. ‘Despacito’

Insuperable, ‘Despacito’ és encara avui el videoclip més vist a la història de YouTube. La mescla cúmbia i reggaeton de Luis Fonsi amb Daddy Yankee s’apropa als 6.500 milions de visites.

2018. Un altre duet… però ara en anglès

L’any 2018 ha estat la darrera vegada que l’anglès ha liderat el rànquing. Tot i això, el videoclip de ‘Girls like you’, de Maroon 5 i Cardi B, està molt lluny de superar el nombre de visites del seu antecessor: actualment acumula els 2.500 milions de visualitzacions.

2019. Un ‘Despacito’ però ‘Con calma’

Aquest 2019, Daddy Yankee, el porto-riqueny que va ajudar a aconseguir liderar el rànquing de YouTube al seu compatriota Luis Fonsi, ha col·locat el seu tema ‘Con calma’ al cim de la llista. La seva remescla de ‘The informer’, un èxit dels 90 del canadenc Snow , és el videoclip més vist d’enguany.

Però nosaltres preferim ‘Con altura’, el videoclip que ocupa el segon lloc del rànquing mundial al 2019, i que signa la catalana Rosalía amb J Balvin i El Guincho. El tema supera els mil milions de visites i encara no té sostre.