Amb 41 anys, Manuel González Rodríguez, de nom artístic Toteking, és considerat des de fa anys un dels grans referents del rap de l’estat espanyol. A finals dels 90 va formar el grup La Alta Escuela amb Juaninacka, Juanma, DJ Randy i El Tralla, i més tard també va publicar discos amb el seu germà Shotta, també raper i que l’acompanya sovint a les seves gires. En solitari, a més de les maquetes dels inicis i diversos EP, Toteking ha editat sis llarga duració, l’últim dels quals es titula ‘Lebron’ (2018) i compta amb col·laboracions com les de Little Pepe, Rozalén, Green Valley o Andreas Lutz. El març del 2020 debuta com a escriptor amb ‘Búnker’, una autobiografia en què repassa la seva vida començant per la infància al barri de la Macarena de Sevilla.

‘Búnker’

‘Búnker’ és un llibre de memòries i anècdotes personals que s’inicia amb un pròleg d’Enrique Vila-Matas, amb qui el músic manté, des del 2018, una relació d’amistat i d’intercanvi cultural mitjançant correus electrònics.

“Enrique Vila-Matas és brillant, no només en la seva literatura sinó en la seva forma de pensar. A mi m’ha inspirat i que em demanés un text per al seu web em va motivar especialment.”

A finals de maig, i malgrat no haver pogut presentar el llibre a Sant Jordi o la Fira del Llibre de Madrid a causa de la crisi provocada per la covid-19, el seu “búnquer” ja havia venut més de 15.000 exemplars.

‘Lebron’ i el rap

El seu últim disc, ‘Lebron’ (2018) es titula així en homenatge a l’estrella del basquet Lebron James, un dels ídols de Toteking que, amb el seu metre i 87 cm d’alçada, va arribar a ser jugador de la segona Lliga nacional de bàsquet.

“Odio el concepte de Déu en tots els sentits, odio la religió en totes les seves expressions, però una persona que idolatres o que t’inspira, si després et fa treballar, a mi em sembla bé. Si t’agrada Lebron James i t’entren ganes d’anar al parc o al pavelló a jugar, està bé.”

El bàsquet és només un dels molts i diversos temes que el raper ha tractat en les seves cançons. Darrerament reconeix que viu acomodat i no es passa les hores al carrer fumant o bevent amb els amics però, malgrat algunes crítiques, no ha renunciat a fer servir, en ocasions, expressions superbes o d’autoafirmació.

“Faig l’idiota a consciència, a vegades inclús contrastant amb la meva ideologia d’esquerres. El típic que fem els rapers és el nostre codi, d”egotrip’ que jo abraço i m’agrada, tot i saber que té un fons d’imbecilitat.”

Política i feminisme

Tant a les seves lletres com a les entrevistes i declaracions públiques, el raper sempre ha reconegut la seva ideologia d’esquerres i, fins i tot, va decidir participar activament en la campanya política de Podem del 2018, fet que no va estar exempt de polèmica.

“En la gira del disc ‘7 8’ vaig estar amb Podem tota la campanya obertament i vaig perdre molts seguidors. I a mi me l’ha bufat això, no soc políticament correcte. Hi ha molts artistes que callen les seves ideologies per no perdre als uns o als altres, però a mi això no em preocupa.”

El raper reconeix haver escrit lletres masclistes en el passat de les quals ara no se sent orgullós i que ha eliminat dels concerts. Un dels exemples més evidents és la cançó ‘Ven’ (2008), en què Toteking treu pit de les fans que s’emporta a l’hotel després dels concerts amb una tornada que diu: “Son groupies locas, que barbaridad, son el alfa y el omega de la sexualidad, cuando te chupan te quedas guay, se te olvida cuando la cagaste en el freestyle. Siempre piden, algo de beber, se quieren fumar tu polen ya lo debes saber, pero hijas de puta no pienso ceder, cuando Tote y Shotta vienen todas a nuestros pies”.

“Jo amb 20 anys feia servir la paraula ‘groupie’, cosa que ara no faria mai i que em fa vergonya. No es tracta de dir-ho de cara a la galeria perquè el feminisme sigui ara un tema, sinó perquè ho sento, em fa vergonya. Jo deia barbaritats. Tota aquella part de la discografia està anul·lada… però em nego a escriure totxs amb una x.”

Ara, moltes de les seves cançons inclouen versos feministes i a l’últim disc, fins i tot, va dedicat a les dones, en col·laboració amb Little Pepe i Erick Hervé.

‘Carne picá’

Des que vam entrevistar-lo a principis de març, Toteking no ha deixat de treballar i durant el confinament va publicar un videoclip gravat a l’estudi de casa seva, ‘Ya me ven’. La setmana passada va treure nou single, ‘Carne picá’, ideat sobre un riff de guitarra elèctrica i en què assenyala l’especulació immobiliària i la competitivitat en els mercats com a origen dels mals de la societat espanyola dels últims 25 anys. Però no es queda aquí, i en la lletra reparteix crítiques als “pijos”, a les confraries andaluses, als turistes imprudents o als moderns de postureig.