E = mc2

Per escriure el seu primer llibre “L’univers a la teva mà”, Christophe Galfard, va decidir utilitzar només una equació: E= mc2. Ara aquesta formula és el tema central del seu nou treball per entendre Einstein.

“Volia explicar E= mc2 per si sola, perquè aquesta equació té un lloc especial a la cultura de la humanitat. Si hi ha una equació que tothom coneix és E = mc2 És tan famosa que ja no és una equació, és una paraula. Però què vol dir? Això és el que volia explicar. Sobretot perquè aquesta equació ha donat forma al s. XX. Tot el que tenim al nostre voltant, des de la bomba atòmica o l’energia nuclear, fins el que sabem de les estrelles, d’on ve la metèria del qual estan fets els nostres cossos, tot això és inclòs a E= mc2.”

 

Àmbit acadèmic

Fa temps que Galfard va decidir deixar l’àmbit acadèmic per apropar la ciència a la gent i des de llavors s’ha convertit en un dels divulgadors científics més populars. A “L’univers a la teva mà”, que va rebre el premi al millor llibre de ciència del 2015 a França, Galfard convida el lector a fer un viatge espectacular a través del cosmos.

“Per explicar perquè les estrelles brillen, t’agafo i et faig submergir dins d’una estrella perquè vegis què hi passa i entenguis perquè brilla. “Per entendre un forat negre, t’hi empenyo a dins, hi caus i descric què veus al teu voltant. El mateix amb el Big bang, els universos paral·lels i la física quàntica. Et faig molt petit i entres a l’univers quàntic, que és molt boig.”

“El més difícil quan intentes escriure llibres planers sobre la ciència més dura, és fer-ho el més simpàtic possible, i per això faig servir descripcions en lloc d’explicacions, quan et faig veure les coses. Perquè el que és extremadament difícil és que sigui correcte sense fer servir el llenguatge tècnic. Hi ha un llenguatge tècnic per alguna raó i és que significa alguna cosa i , quan el converteixes en ciència popular i frases normals una paraula mal posada pot fer que estigui malament.”

 

El futur de l’univers

Galfard intenta fer entenedor un món que, de fet, encara és molt desconegut. El que sí que sabem, per exemple, és que la terra desapareixerà algun dia.

“El Sol explotarà algun dia i la Terra desapareixerà. La ciència és l’única manera que tenim de trobar un altre planeta on viure. I, mentrestant, la ciència és l’únic que tenim per protegir-nos del perill de l’espai exterior. I, des d’una perspectiva positiva , com més saps de l’espai exterior, més veus com n’és de violent l’univers , i gens acollidor. Com més en saps d’això, més veus que la Terra és fràgil i bonica i, de manera instintiva, tens més ganes de protegir-la. I crec que tots podem aprendre alguna cosa d’això.”