Gorillaz
Si parlem de creuaments entre tecnologia i música, cal destacar un dels caps de cartell d’aquesta 25a edició: la banda virtual Gorillaz, creada per Damon Albarn i Jamie Hewlett. Just acaben d’anunciar un proper disc, ‘The now now’, que abans de publicar-se podrem escoltar aquí en directe. Per primer cop ens visitaran aquests quatre músics de dibuixos animats, que acompanyen les seves cançons amb videoclips i projeccions en 2D i 3D i múltiples col·laboradors de renom. Gorillaz va néixer fa 20 anys com un projecte que es mofava del canal musical MTV. Van inventar un històric particular del grup i crear uns gèneres propis: el dark pop i zombie hip-hop, que aglutinaven tota mena d’estils com hip-hop, breakbeat, música llatina, ambient, reggae, dub, punk i ritmes de música negra.
Rosalía
El Sónar aposta, un cop més, per aquesta obertura estilística, com amb l’estrena de l’espectacle de Niño de Elche amb el bailaor Israel Galván. La nova posada en escena de Rosalía, però, és tot un misteri. Sabem que marca una nova etapa, que presentarà les cançons del seu nou disc produït, per El Guincho, i que, com apunta l’avançament que escoltàvem, fa un pas més enllà del flamenc tradicional, amb ressons d’R&B i de trap i sempre amb la personalitat arrasadora de Rosalía. Gens malament.
Yung Lean
De fet, el trap no faltarà tampoc en aquesta edició del Sónar, ja que torna amb Yung Lean, un artista que ja va actuar al Sónar de Dia fa dos anys i va captivar tothom. L’actuació va ser molt aclamada i aquesta edició repetirà al Sónar de Nit per presentar el seu últim treball, ‘Stranger’. A aquest raper i compositor suec, tot i la seva joventut, se’l considera una figura clau del trap actual. Prové del hip-hop, va donar-se a conèixer sense material publicat, a partir de la plataforma YouTube. Se’l considera peculiar pel tractament profund de les seves lletres, també basades en referents literaris universals, i, sobretot, per l’emoció i malenconia sonores.
Big Menu & Friends
No estaran sols a l’escenari. En aquest directe especial que preparen per al Sónar, la banda s’envoltarà d’amics, artistes de hip-hop com Dano, Escandaloso Xpósito, Kyne, Juli Giuliani i Killtime. Big Menu són de Barcelona però ja han transcendit internacionalment per incorporar al gènere instrumentació tradicional i una tècnica perfecta de caire jazzístic, soul i funk, sense deixar de banda l’electrònica. En un moment en què es creia que el hip-hop acabaria prescindint d’instrumentació orgànica, Big Menu han demostrat que encara es pot jugar i experimentar molt a partir dels patrons clàssics.
Rosa Pistola
Rosa Pistola és colombiana però viu a Mèxic i explica que el reggeaton és el punk veritable de Llatinoamèrica. Diu que el reggeaton és el gènere amb el qual ha crescut, que la defineix, que descriu la societat que l’envolta i que, alhora, li ha permès apropar-se al gueto i entorns violents i perillosos de DF. És una artista que amb el seu col·lectiu col·laborador de Perreo Pesado explora l’amplitud de subgèneres del reggeaton. Aquí l’hem vist en una sessió de Boiler Room, la primera dedicada exclusivament al perreo. És una DJ i creadora referent d’aquest gènere i té l’objectiu d’expandir les seves sessions a totes les pistes de ball.
Fatima Al Qadiri
La posada en escena d’aquesta artista és molt impactant i alhora ho reforça amb visuals i altres disciplines artístiques. En aquesta ocasió, els visuals que utilitza exploren la línia tènue que separa masculinitat i feminitat, el discurs principal del seu últim EP, ‘Shaneera’. És un treball que realça la figura de les drag-queens, aborda les qüestions de gènere i amb el qual s’ha atrevit a tocar per primera vegada en directe. És una artista crítica, amb cançons de fort contingut polític i social, i suma la tradició musical àrab amb grime o, fins i tot, música de videojocs.
Cornelius
Des del Japó, precisament, també vindrà per oferir el concert de cloenda Ryuchi Sakamoto amb Alva Noto. De nou, el Sónar tindrà un concert inaugural a L’Auditori amb ‘In C’, de Terry Rely, i la cloenda al Teatre Grec. Però entremig podrem gaudir de l’actuació de Cornelius, que cada vegada ofereix directes més puntuals i excepcionals. Ho farà acompanyat de la seva banda, per presentar el seu últim disc, ‘Mellow waves’. Serà u espectacle digital i orgànic de pop sintetitzat colorista i captivador d’un dels mestres de les orquestracions, el sampler, els loops i les melodies.
Lanark-Artefax
És un jove productor i DJ escocès que, tant pels seus treballs editats com pels seus directes atronadors i vibrants, va de boca en boca dels experts en electrònica i mitjans especialitzats. Amb el seu tecno agosarat i abstracte se l’anomena ja el nou Aphex Twin i Björk, fins i tot, l’ha incorporat als plats en les seves actuacions. Les seves peces evoquen paisatges distòpics i futuristes amb alta càrrega atmosfèrica i emocional.
Bicep
Tenen ja uns anys de trajectòria publicant EP, maxis i remescles, però acaben de publicar un primer disc oficial. Aquest duet londinenc, tot i ser ja molt sòlid i ben considerat, presentarà al Sónar un primer àlbum homònim que ha tingut una gran acollida internacional. Les seves produccions oscil·len del tecno i house més clàssic al contemporani, juntament amb l’electro, l’italodisco i el garatge. És una proposta de sons robustos, penetrants, lleugerament psicodèlics i que promet fer-nos ballar fins que bíceps, bessons i tendons ens diguin prou.
AQUÍ PODEU VEURE LA SECCIÓ SOBRE ELS DIRECTES IMPRESCINDIBLES DEL SÓNAR 2018: