Ens agrada el gènere fantàstic, la ciència-ficció, el terror i les aventures impossibles però a vegades també volem que les sèries reflecteixin realitats més quotidianes. Per això avui portem un recull de sèries contemporànies que ens presenten realitats des de diferents perspectives, però que són una finestra al món que tenim i a aquells temes que ens defineixen com a individus i com a societat.

1. ‘Somebody somewhere’


Hannah Bos i Paul Thureen. HBO Max, 2022

Explica la història d’una dona que s’apropa a la cinquantena i que, després de la mort de la seva germana, sent que la seva vida no funciona en cap dels seus fronts. Però un bon dia es retroba amb un company d’institut i li presenta els seus amics, que es reuneixen en una parròquia per cantar les seves cançons preferides. És així com recupera les ganes de viure i d’aixecar el cap. És una producció dels germans Duplass que troba aquest equilibri tan difícil entre drama i comèdia: parla de coses molt dures i molt tangibles, però sempre amb un enginy i una ironia que t’ho fa proper i fins i tot divertit. La clau de tot plegat és la seva protagonista, Bridget Everett, que podria convertir-se en una de les candidates als premis de l’any.

2. ‘Hacks’


Lucia Aniello, Paul W. Downs i Jen Statsky. HBO Max, 2021 – en emissió

La seva protagonista és una veterana humorista de Las Vegas que cada vegada té més problemes per mantenir el seu estatus; primer, perquè s’ha fet vella i la indústria li gira l’esquena, i després perquè el seu humor comença a no encaixar amb les noves generacions. Per això es veu obligada a contractar una jove guionista amb molts problemes personals. La relació entre elles és l’eix d’una sèrie meravellosa que, amb un humor molt corrosiu, entra de ple en temes que sovint són més propis del drama. El principal de tots és com la indústria cultural castiga l’envelliment de les dones. Jean Smart i Hannah Einbinder són les seves grans protagonistes.

3. ‘As we see it’


Jason Katims. Amazon, 2022

El millor d’aquesta sèrie és que aposta per un enfocament adult de l’autisme i tracta els personatges com a persones amb problemes que, en el fons, no són tan diferents d’aquells que no tenen el trastorn. La història tracta, per descomptat, les singularitats dels seus protagonistes i les seves dificultats per relacionar-se amb el seu entorn, però s’hi aproxima sense paternalismes i un toc d’humor que la fa profundament entranyable. S’ha de dir que al darrere hi ha tota una garantia com Jason Katims, autor de grans sèries com ‘Friday night lights’ o ‘Parenthood’.

4. ‘Todos mienten’


Pau Freixas. Movistar, 2022

Una filtració revoluciona un barri benestant i treu el pitjor de cadascun dels seus membres. La cosa s’acaba tornant una intriga criminal i, evidentment, els fets van pujant de to, però en el fons mentre la mirem sabem que no exagera tant: a la vida, un punt de partida com el de la sèrie provocaria el mateix merder, mostraria la pitjor cara de la comunitat i seria el pretext per a una veritable onada de prejudicis i hipocresia. El director català Pau Freixas torna a demostrar que domina molt bé els relats corals i que sap treure molta punta a les tensions entre els personatges.

5. ‘The afterparty’


Chris Miller. Apple, 2022

És una de les grans sorpreses de la temporada. La sèrie ensenya un grup de personatges que assisteixen a una festa que acaba amb un mort, i a cada episodi veiem la perspectiva de cadascun d’ells. I sí, és un divertiment molt boig que juga amb els tòpics del gènere, però el millor és com ens mostra com canvien les coses en funció del punt de vista i l’actitud de cadascú respecte als altres. Acaba convertint-se en un veritable tractat sobre les aparences, la nostra tendència a no dir el que pensem i la narrativa de tot un gènere. El seu creador és Christopher Miller, un dels pares de ‘La Lego pel·lícula’, i es nota: és tot enginy i inventiva visual.

6. ‘The responder’


Tony Schumacher. Movistar/BBC, 2022

Una sèrie molt aspra i plena de matisos sobre una jova agent de policia que ha de fer equip amb un veterà de les emergències de Liverpool, i que té una visió molt particular de la dimensió moral de la seva feina. És una història sobre allò que no veiem de la fauna nocturna i d’aquelles realitats amb les que convivim i tenim més a prop del que pensem. Martin Freeman és l’amo i senyor de la sèrie, amb un personatge que vindria a mostrar-nos la cara més complexa de personatges que viuen entre nosaltres i dels que no sempre som conscients. La identificació, en aquest cas, la trobem en la jove protagonista, que es mira el món amb els ulls de l’espectador.

7. ‘Pam & Tommy’


Robert Siegel. Disney plus, 2022

Parla del famós vídeo sexual de Pamela Anderson i Tommy Lee, i ho fa d’una manera molt original i subversiva, però sobretot parla de la reacció de la societat i com aquests casos es converteixen en la perfecta representació de la nostra moral col·lectiva. És una sèrie molt ben feta i molt contundent en les seves denúncies, amb uns grans Lily James i Sebastian Stan.