El 28 de juny se celebra el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI i ja fa temps que les sèries de televisió són el fenomen audiovisual que més contribueix a la visibilitat del col·lectiu. Sobretot han ajudat a normalitzar-los com a protagonistes de les històries més enllà de tractar la seva sexualitat i els conflictes que se’n deriven. Aquesta es la nostra “playlist” de les sèries LGTBI+ del moment.

‘Euphoria’

Sam Levinson. HBO, 2019

La sèrie ‘Euphoria’ no deixa ningú indiferent amb la seva aposta per parlar obertament de sexe, drogues i violència. Una controvèrsia una mica pujada de to, com acostuma a passar, perquè si bé és veritat que tracta temes com la sexualitat, les drogues o la violència juvenil amb una frontalitat poc habitual, també ho és que són temes molt necessaris d’abordar sense pèls a la llengua. La polèmica també es deu a la seva protagonista, la cantant Zendaya, que va començar a Disney Channel i aquí trenca tots els esquemes ficant-se a la pell d’una addicta a les drogues que intenta sobreviure en un entorn marcat per les famílies disfuncionals i les amistats interessades. És una sèrie que a estones recorda el to de ‘Réquiem por un sueño’, de Darren Aronofosky, i hi destaca la presència de la model transgènere Hunter Schafer, un dels símbols actuals de l’activisme LGBTI . El seu personatge és, a més, el dur i dramàtic de la història.

‘Gentleman Jack’

Sally Wainwright. HBO, 2019

És la història d’Anne Lister al segle XIX, considerada com la primera lesbiana moderna, en el sentit que va ser la primera persona a exercir la seva sexualitat obertament i va contribuir a iniciar una lluita que s’ha allargat fins als nostres dies. La sèrie explica la història d’Anne Lister, que a l’Anglaterra del 1832 va desafiar els paràmetres socials per poder expressar lliurament la seva opinió i, sobretot, la seva condició sexual. ‘Gentleman Jack’ funciona molt bé gràcies a la força del seu esperit de denúncia, però també gràcies a un estil que mai no incorre en excessos dramàtics, sinó que fins i tot adopta aires de comèdia lleugera. És, d’alguna manera, una celebració de la reivindicació com a estil de vida. I brilla per la interpretació de la gran Suranne Jones, que va saltar a la fama gràcies a la sèrie ‘Doctor Foster’.

‘Historias de San Francisco’

Lauren Morelli. Netflix, 2019

Una producció de Netflix que homenatja una sèrie dels 90, ‘Tales of the city’, que va esdevenir de culte precisament perquè estava protagonitzada per persones LGTBI en un moment que les seves històries eren molt insòlites de veure a televisió. ‘Historias de San Francisco’ recupera aquells personatges per explicar com ha evolucionat la societat nord-americana amb una perspectiva de comèdia sentimental que potser peca de massa lleugera, però que enganxa pel carisma del repartiment, amb grans actrius com Ellen Page, Laura Linney o Olympia Dukakis. La sèrie se situa a l’edifici de San Francisco que, anys enrere, havia servit de refugi per a la comunitat LGTBI, quan encara s’havia d’enfrontar a prejudicis diaris a casa o a la feina.

‘Pose’

Steven Canals, Brad Falchuk i Ryan Murphy. FX, 2018 – actual

La sèrie comença als anys 80, quan persones de diferent origen i condició sexual van trobar un espai de llibertat en els clubs de ball nocturns on es feien unes espectaculars competicions de ball que van marcar una era de la cultura nord-americana. ‘Pose’ va oscil·lant entre la comèdia, el drama i el musical per anar mostrant com aquestes persones van haver de lluitar contra els prejudicis d’una societat que els veia com a anomalies, en gran mesura per aquella hipocresia que portava alguna gent a negar la seva pròpia identitat i apel·lar a uns valors conservadors que deixen molt a desitjar. Ryan Murphy fa aquí una reivindicació de les persones que el van marcar creativament, i fa pinta que ‘Pose’ acabarà convertida en tota una icona televisiva.

‘The Bisexual’

Desiree Akhavan i Rowan Riley. Hulu, 2018 – actual

Tradicionalment ens expliquen la història de persones aparentment heterosexuals que s’enamoren o se senten atretes per altres del mateix sexe, però aquesta producció britànica tracta sobre una dona que surt d’una llarga relació amb una noia que decideix provar sort amb un home. El dilema és si realment vol estar amb ell o és una manera de pal·liar el dolor que li suposa el trencament. ‘The bisexual’ és interessant pels diferents escenaris que planteja a l’hora d’afrontar la pròpia sexualitat i els cops emocionals que comporta, i sobretot per un estil molt costumista que aconsegueix generar molta empatia a l’espectador.

‘Ahora es el momento’

Sullivan Le Postec. France Télévision, 2017 – 2018

Aquesta sèrie se centra en els activistes i el seu dia a dia i ho fa amb un retrat coral que mostra la lluita diària d’una sèrie de personatges compromesos amb les denúncies del col·lectiu i que, al mateix temps, es veuen abocats a prendre decisions molt complexes per assolir la felicitat. A més de visibilitzar la vida quotidiana d’un activista, aquesta sèrie destaca perquè se serveix dels postulats clàssics de la comèdia juvenil i els aplica a la realitat LGTBI, demostrant que al final els conflictes sentimentals no entenen d’etiquetes ni de condició sexual. Aconsegueix captar el pols de la vida urbana i la nocturna, sobretot perquè tot el que s’explica es fa molt creïble.

‘London Spy’

Stom Rob Smith. BBC Two, 2015

Un thriller molt celebrat de la BBC i no és per menys perquè aconsegueix ser una intriga molt tensa i al mateix temps reflexionar sobre la diferència entre l’esfera pública i la privada amb una acidesa demolidora. És la història d’un espia britànic que s’embolica amb un altre noi de vida erràtica. Quan aquest últim apareix assassinat, s’inicia una investigació que fa trontollar els fonaments dels serveis secrets britànics i, sobretot, posa al descobert les vergonyes d’un sistema carregat de prejudicis. La sèrie és absolutament brillant per la manera que ens arrossega a un univers de conspiracions ple de matisos, i també per l’extraordinària interpretació de Ben Wishaw.

‘Batwoman’

Caroline Dries i Greg Berlanti. CW, 2019

Un personatge de DC que ja va fer història a les vinyetes perquè va ser una de les primeres superheroïnes a ser obertament lesbiana sense que es necessitessin grans escarafalls pedagògics, i ara aquesta fita es trasllada a la sèrie protagonitzada per Ruby Rose. ‘Batwoman’, queda clar en el tràiler, també aprofitarà per fer un al·legat feminista per trencar uns quants esquemes, com també ha fet una altra sèrie de la cadena CW, ‘Supergirl’.