A Barcelona trobem noms de carrers i monuments de personatges històrics però gairebé sempre són homes, i on són les dones? Us presentem dues rutes que podem fer a Barcelona sobre dones.

Dones de Barcelona

Elisenda Albertí ha publicat diversos llibres sobre la història de la dona i realitza itineraris guiats sobre ‘Dones de Barcelona’, el seu darrer llibre. Editora i escriptora sobre la història de la dona i les seves biografies, Elisenda Albertí ha escrit ‘Dames, reines, abadesses.  Divuit personalitats femenines a la Catalunya medieval’, ‘Dones de Barcelona’, ‘Catalanes medievals’, ‘Un passeig per la moda de Barcelona’, ‘Compromeses. Vuit dones catalanes excepcionals’ i ‘Decidides. Set dones contra corrent’. A més de llegir i editar, també fa presentacions i xerrades sobre el tema de dones i itineraris guiats sobre dones de Barcelona.

 

Dones rebels a Barcelona

La ruta Dones de la Barcelona Rebel és un viatge per set dècades, des del 1909 fins a finals dels anys 70, i on descobrirem els principals moviment socials, aixecaments i processos revolucionaris succeïts a la ciutat de Barcelona i el paper específic que en tots ells van jugar les dones lluitadores. Des de les primeres manifestacions contra la guerra del Marroc, que van precedir a la vaga general de juliol del 1909, fins a les primeres mobilitzacions pel dret a l’avortament en plena transició. Passant per les combatents en les barricades de la Setmana Tràgica a les milicianes que en 1936 van sortir juntament amb els seus companys a combatre el feixisme als pobles d’Aragó.