Ruben Wagensberg i Ramon és un barceloní polifacètic que, després d’haver fundat el segell discogràfic The Indian Runners, ha engegat diverses iniciatives amb la solidaritat com a bandera. Una estada als camps de refugiats de Grècia el 2016 va portar-lo, juntament amb Lara Costafreda, a impulsar l’ONG Casa Nostra, Casa Vostra. Amb aquest altaveu, Wagensberg va convocar als carrers centenars de milers de persones sota el lema “Volem acollir”, va organitzar un dels concerts més reivindicatius que ha viscut el Palau Sant Jordi en anys i va engegar un seguit de projectes per recordar-nos, en tot moment, que el drama de la immigració no ha acabat. Ara, publica un llibre adreçat a tots els privilegiats d’aquesta banda del riu, que som nosaltres, i avui l’hem convidat a l”Àrtic’, on creiem que la cultura també ha de servir per denunciar la injustícia.

 

A nosaltres, els que vivim bé

Ruben Wagensberg ha escrit un llibre per recordar-nos que els refugiats continuen aquí, passant gana als nostres carrers, perdent-se en els nostres laberints legals, malvivint a les nostres barriades, morint a les nostres costes. També, ens subratlla que el drama que els porta a “creuar el riu” té a veure amb l’explotació que Europa ha fet dels seus recursos, de la relació dels grans bancs amb la indústria armamentística i al silenci còmplice dels governs. I en tot això, els ciutadans hi tenim un paper de privilegiats que ens ho podem mirar des de la barrera o decidir que ja no tenim excusa, que ara ja sabem el que passa i que som nosaltres que podem canviar les coses.

Ruben Wagensberg, activista

La tasca de Ruben Wagensberg que fructifica en aquest llibre s’inicia al camp de refugiats d’Idomeni, el 2017 quan, juntament amb Lara Costafreda, roda una sèrie de vídeos testimonials amb refugiats que malviuen allà. Més tard van fundar l’ONG Casa Nostra, Casa Vostra, fent del Ruben la cara visible d’un moviment entestat en reivindicar els drets dels refugiats i mostrar-nos les nostres misèries com a societat. Ara, mentre alterna la seva feina de diputat al Parlament amb l’activisme, la veu de Ruben Wagensberg continua parlant alt i clar.