‘L’hèroe’, al TNC; ‘Monroe-Lamarr’, també al Nacional; ’53 diumenges’, al Romea; ‘Una’, al Lliure, o ‘La segona Eva’, al Tantarantana, són els cinc espectacles que el Xavi Pardo ha vist durant els darrers dies. Apunteu el que més us interessi!


1. ‘L’hèroe’

TNC (Sala gran). Fins al 10 de gener


Autoria: Santiago Rusiñol
Direcció: Lurdes Barba
Intèrprets: Manel Barceló, Javier Beltrán, Georgina Latre, Miquel Malirach, David Marcé, Joan Marmaneu, Joan Negrié, Albert Prat, Rosa Renom, Mima Riera, Toni Sevilla i Albert Tallet
Horaris: de dimecres a dissabte a les 19 h Diumenge a les 18 h
Preu: 29 euros
Durada: 110 minuts
Espectacle en català

Lurdes Barba dirigeix un clàssic de Santiago Rusiñol ambientat en la derrota colonial a les Filipines a finals del s. XIX. Barba ha sabut trobar un bon equilibri entre els dos registres: el de la farsa (amb tot aquest patriotisme ranci i aquest orgull de mascle testosterònic) i la tragèdia del protagonista. Aquest fals heroi no deixa de ser una joguina feta malbé, algú a qui la guerra ha capgirat el cervell i que, a més, s’acaba creient que és un heroi quan no és res més que un titella al servei del poder. El més interessant és com plasma tot això, amb una posada en escena que trenca amb el naturalisme i entra en l’àmbit simbòlic.


2. ‘Monroe-Lamarr’

TNC (Sala Tallers). Fins al 20 de desembre


Autoria: Carles Batlle
Direcció: Sergi Belbel
Intèrprets: Elisabet Casanovas, Laura Conejero, Eloi Sànchez i David Vert
Horaris: de dimecres a dissabte a les 19 h Diumenge a les 18 h
Preu: 24 euros
Durada: 105 minuts
Espectacle en català

Carles Batlle fabula una trobada entre dues estrelles crepusculars del Hollywood clàssic: Hedy Lamarr i Marilyn Monroe. L’autor ficciona una trobada entre les dues dives a principis dels 60, en plena Guerra Freda i amb la crisi dels míssils cubans com a teló de fons. De fet, el text de Carles Batlle es mou entre la crònica rosa i el thriller d’espionatge. Ara bé, el text és massa florit, és gairebé una obra literària, i a això se li sumen una direcció de Sergi Belbel i una posada en escena absolutament gèlides, que fan que el resultat sigui força decebedor. Esperàvem un duel explosiu i el que trobem és molt racional, molt de cap i poc d’estómac.


3. ’53 diumenges’

Teatre Romea. Sense data de sortida


Autoria i direcció: Cesc Gay
Intèrprets: Pere Arquillué, Marta Marco, Àgata Roca i Lluís Villanueva
Horaris: de dimarts a divendres a les 20 h Dissabtes a les 17.30 i a les 20 h Diumenges a les 18 h
Preu: entre 23 i 30 euros
Durada: 90 minuts
Espectacle en català

Cesc Gay torna als escenaris amb una comèdia àcida sobre la relació entre germans. L’obra dibuixa situacions perfectament reconeixibles, sap capturar aquestes dinàmiques familiars, les guerres psicològiques que sovint s’estableixen entre germans i és molt fàcil veure-s’hi reflectit. Tot això, portat a l’extrem, ampliat i deformat pel prisma de la comèdia, que és un gènere que Cesc Gay coneix molt bé. Ho va demostrar amb el seu debut teatral, ‘Els veïns de dalt’, que va ser una autèntica bomba i ara torna amb aquests ’53 diumenges’, que és una digníssima successora. Una comèdia pensada pel gran públic i que és un regal magnífic de cara a aquestes festes.


4. ‘Una’

Teatre Lliure. Fins al 13 de desembre


Dramatúrgia: Raquel Cors i Dani Lacasa
Direcció: Raquel Cors
Cocreació i interpretació: Eva Lyberten i Mireia Tejero
Horaris: de dimecres a dissabte a les 20 h Diumenge a les 18 h
Preu: de 9 a 29 euros
Durada: 60 minuts
Espectacle en castellà

Raquel Cors presenta un espectacle sobre Eva Lyberten, icona del cinema de destape de la Transició. A dalt de l’escenari hi trobem la pròpia Eva, una autèntica musa del cinema eròtic dels anys 70 i 80 que estava desapareguda des d’aleshores. L’obra és una mena de biopic, una peça podríem dir-ne de teatre documental que ens explica la seva història en primera persona i ballant al ritme del saxo de la Mireia Tejero. L’interès del muntatge és evident, el de veure i sentir un testimoni de primera mà, una protagonista d’una època fascinant, la Transició, el destape, el món del cinema “softcore”. La llàstima és que el muntatge no hi aprofundeix i es queda a la superfície.


5. ‘La segona Eva’

Teatre Tantarantana. Fins al 13 de desembre


Autoria i direcció: Marta Aran
Intèrprets: Maria Hernández Giralt, Òscar Intente, Mar Pawlowsky i Eric Balbàs
Horaris: de dimecres a dissabte a les 20 h Diumenge a les 18 h
Preu: entre 15 i 21 euros
Durada: 80 minuts
Espectacle en català

La companyia El Eje torna al Tantarantana amb la complicitat de Marta Aran, autora i directora de la peça, guanyadora d’un Max per ‘Els dies mentits’. L’autora s’ha posat al capdavant de la companyia El Eje per fer un retrat de la violència masclista, però no de la violència física sinó d’aquells nivells de violència molt més subtils, que poden anar des del maltractament psicològic fins a l’assetjament verbal, situacions incòmodes, abús de poder, etc. I ho fa a través d’una metàfora. No és casualitat que l’acció passi en un monestir. La protagonista pateix una situació d’assetjament durant un retir espiritual. Punts a favor? El muntatge retrata molt bé els mecanismes d’aquest tipus de violència i el calvari que han de passar les víctimes quan fan el pas de denunciar-ho. Punts en contra? Que la metàfora (que és evident, és diàfana) està excessivament estirada. La forma s’acaba menjant el fons i l’embolcall (el monestir, etc.) acaba cobrant una importància tan gran que acaba semblant més una obra sobre la religió que no pas sobre l’assetjament. 


Les properes estrenes

Les tres germanes’. Teatre Lliure de Montjuïc. Fins al 17 de gener

Julio Manrique torna al Lliure de Montjuïc, després de l’èxit de ‘L’ànec salvatge’, ara fa tres anys. En aquest cas, però, canvia Ibsen per Txékhov amb una adaptació a sis mans, que signa conjuntament amb Marc Artigau i Cistina Genebat. Genebat que a més és una de les tres germanes, les altres dues són la Maria Rodríguez i l’Elena Tarrats. Pintassa, de debò.

Explore el jardín de los Cárpatos’. Teatre Lliure de Gràcia. Fins al 3 de gener

‘Explore el jardín de los Cárpatos‘, el tercer espectacle de José y sus Hermanas que es van donar a conèixer amb aquell boom que van ser “els bancos y las sandwicheras”. Aquí ens parlen de viatges i de com el turisme ha convertit les grans ciutats en parcs temàtics, si més no fins ara.

‘Tránsitos’. La Gleva Teatre. Fins al 27 de desembre

‘Tránsitos’, dirigida per David Teixidó, un espectacle que forma part de la programació De Grec a Grec a partir d’històries humanes que posen en escena dues dones trans, una persona no binària, un jove queer i dues drag-queens.

‘The National Body’. Sala Hiroshima. De l’11 al 13 de desembre

The National Body‘, una obra de Pau Masaló que reflexiona sobre la instrumentalització del cos per part de l’estat a través del joc escènic entre un gimnasta, un entrenador i una veu en off.

Àfrica Moment. Mercat de les Flors. Del 15 al 19 de desembre

Tercera edició del festival Àfrica Moment, dedicat a les arts escèniques contemporànies africanes que, entre d’altres, portarà a Barcelona Robyn Orlin, ballarina i coreògrafa sud-africana de referència.