Berta García-Lacht ho té clar: “Mugró que no ven al mercat, el censura el patriarcat”. Ho va començar a comprovar fa quatre anys, quan va iniciar Proyecto Tetas, un treball fotogràfic que busca donar visibilitat a tot tipus de pits i aportar referents no normatius a l’imaginari col·lectiu. La pregunta era evident: si al món hi ha uns 3.650 milions de dones, per què només tenen representació les tetes que segueixen els cànons dictats pel porno i la publicitat? Contra això, García-Lacht va agafar la seva càmera i va fotografiar una seixantena de dones voluntàries d’entre 18 i 85 anys que juntes conformen un collage força més realista que el que la cultura ha perpetuat durant segles. Petits, grans, caiguts, separats, amb pèls, amb estries, amb taques, amb cicatrius… tots els pits de Proyecto Tetas es poden veure fins al 23 de maig al Pati Llimona.
Censura i assetjament a internet
La hipersexualització a la qual la societat sotmet les dones fa que un projecte com aquest no acabi amb la publicació de les imatges sinó que es transformi i incorpori les reaccions que aquestes provoquen. D’una banda, l’artífex d’aquest treball ha hagut de patir la censura de xarxes socials com Facebook o Instagram, que prohibeixen indiscriminadament que es mostri el mugró femení.
“La imatge dels nostres cossos s’utilitza com a estratègia de venda per al mercat capitalista, però se’ns tapa i priva de llibertat quan no hi ha un interès econòmic al darrere.”
D’altra banda, al compte del projecte s’hi han rebut missatges d’assetjament sexual per part de centenars d’homes. Tot plegat, segons l’autora, és una mostra dels tabús i les violències a la qual es veu sotmès el cos femení.
Informació d’interès
Lloc:
Pati Llimona (carrer de Regomir, 3)
Horaris: de dilluns a divendres, de 9 a 21.30 h / dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h