El Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona 2020 comença l’1 de desembre i s’allargarà fins al 5 de març, en total es presentaran 110 films que tractaran temàtiques relacionades amb la vulneració i la defensa dels drets humans a casa nostra i a escala internacional, per això us recomanen cinc llargmetratges de diferents temàtiques i gèneres per veure aquests dies: la cinta inaugural sobre el cas de Julian Assange i la fi del periodisme d’investigació, el documental de l’activista Ai Weiwei sobre com el coronavirus s’ha convertit en una eina de control social a la Xina, un llargmetratge de ficció català que ha triomfat als Estats Units amb el músic Isaac Ulam i que tracta sobre la seva addicció a les drogues, la darrera pel·lícula del cineasta iranià Jafar Panahi, ‘3 face’ (Iran), guanyadora del millor guió al Festival de Cannes i un documental català sobre la lluita mediambiental al Perú, Wanamey.

Festival de cinema i drets humans de Barcelona 2020

‘La guerra al periodisme: el cas de Julian Assange’

(Juan Luis Passarelli, 2020) Demà s’estrena la 17a edició del festival de cinema i drets humans de Barcelona amb la pel·lícula ‘La guerra del periodisme: el cas de Julian Assange’. Un documental intens de 38′ que parla dels 9 anys que Julian Assange ha estat privat de llibertat, sis a l’ambaixada de l’Equador a Londres on va ser espiat, i tres a la presó anglesa en què el relator de l’ONU per la tortura assegura que ha patit maltractament psicològic. Ara, aquest 4 de gener, es decidirà la seva extradició al Estats Units per 18 delictes d’espionatge castigats amb 175 anys de presó, i tot només per dir la veritat.

‘Coronation’

(Ai Wei Wei, 2020) ‘Coronation’ és una pel·lícula documental sobre el bloqueig a Wuhan, la Xina, durant el brot de la covid-19 a la primavera del 2020 feta per a l’artista i activista Ai Weiwei. L’1 de desembre del 2019 es va identificar el primer pacient amb símptomes de covid-19 a Wuhan. Els funcionaris xinesos van negar reiteradament que fos possible la transmissió d’humans a humans, van ocultar el nombre de pacients diagnosticats i van castigar el personal mèdic per divulgar informació sobre l’epidèmia, però el 23 de gener del 2020 Wuhan va quedar tancat. ‘Coronation’ examina l’espectre polític del control de l’estat xinès des del primer fins a l’últim dia del tancament de Wuhan. La pel·lícula registra la resposta militaritzada i brutalment eficient de l’Estat per controlar el virus.

‘Bronko’

(Isaac Ulam, 2019) La pel·lícula ‘Bronko’ escrita, dirigida i protagonitzada pel polifacètic artista Isaac Ulam, és un retrat amb tints autobiogràfics de la solitud, addicció, supervivència i autodestrucció que pateix Bronko, un jove que critica el model social de la nostra societat. Un film dur, directe, trash que colpeja amb força i ens recorda la nostra fragilitat, però també les segones oportunitats. La pel·lícula ha estat premiada als festivals de cinema Arizona Underground i al Festival de Cinema de Los Angeles.

‘3 face’

(Jafar Panahi, 2018) ‘3 face’ és una pel·lícula dramàtica iraniana del 2018 dirigida per Jafar Panahi i protagonitzada per Behnaz Jafari i Panahi. La pel·lícula es va produir malgrat la prohibició de realitzar pel·lícules imposada a Panahi a l’Iran i va ser seleccionada per competir per la Palma d’Or al Festival de Canes 2018, guanyant el premi al millor guió.

Wanamey

(Roger Granel, 2019) Pablo Yglesias, un veí de Barcelona, decideix el 2013 canviar la seva vida i començar un projecte de conservació de la biosfera a l’Amazones del Perú. Allà va desenvolupar el projecte Tierra Linda, un espai de conservació sobre la biosfera i la biodiversitat del planeta en què ens mostra una altra forma de viure. El seu dia a dia segueix sent dur i exigent, però ara ell és l’únic responsable del camí que ha escollit viure. Aquesta és una de les propostes del festival de cinema i drets humans de Barcelona 2020 que s’allargarà fins al 5 de març.