“És la màscara que menys amaga i la que més revela”. La pallassa Pepa Plana es va plantejar no utilitzar el nas de pallassa per a aquest espectacle però se sentia despullada, li faltava alguna cosa. “Tu veus algú entrant a pista, entrant a l’escenari amb aquest objecte, aquesta pròtesi, i és un codi, és algú que entra a fer-te riure, a fer-t’ho passar bé, no és real, gairebé és un titella”.

A l’obra ‘Si tu te’n vas’ es troben tres pallasses: Pepa Plana, Nan Valentí i Lola González. Són tres veïnes que tenen els seus problemes però se suporten fins que un dia arriba la guerra i tot s’ensorra. La Pepa es riu dels generals, la guerra, la instrucció i les armes, però també hi ha espai per a l’empatia i la crítica política a favor de les persones refugiades.

Pepa Plana aposta perquè la cultura tingui un paper rellevant en la resolució d’aquesta pandèmia. La crisi sanitària creada per la covid també està provocant moltes malalties mentals i la cultura podria ser una vàlvula d’escapament.

“Si surts de casa, vas a veure una exposició, vas a un concert, estàs millor, la cultura és molt més barata que invertir en sanitat, i més eficaç perquè acabarem tots plens de pastilles i amb unes bogeries que no podrem arreglar”, reflexiona Pepa Plana.

La cultura és molt més barata que invertir en sanitat, i més eficaç perquè acabarem tots plens de pastilles i amb unes bogeries que no podrem arreglar
Pepa Plana, pallassa

Pepa Plana: “L’humor també ha estat escrit en masculí”

Pepa Plana recupera els números clàssics dels pallassos però fets des d’una mirada femenina. La història dels pallassos sempre ha estat escrita i representada per homes. Pepa Plana reconeix que “un número d’un pallasso, una pallassa el fa d’una altra manera”.

Pepa Plana ens recorda la vàlvula del riure

Pepa Plana representa un tipus d’humor que inclou crítica social i política, però sobretot és una dona que fa riure. “Ens han posat una vàlvula que és el riure, rius i la tensió s’esvaeix. La tenim de sèrie, hi ha gent que la desaprofita però val la pena recordar que la tenim”.

Pepa Plana