“Tu calla, que encara no tens edat per opinar” és una frase que la majoria dels adolescents han hagut d’escoltar alguna vegada. Això implica que és un pensament generalitzat entre molts adults. Doncs La Re-sentida només necessita una hora i mitja de funció per trencar aquest prejudici. La companyia xilena ha decidit cedir el protagonisme del seu últim muntatge, ‘Paisajes para no colorear’,  a nou adolescents d’entre 13 i 17 anys que s’han apoderat a l’escenari del Teatre Lliure.

El text es basa en el testimoni de 150 joves que La Re-sentida ha recollit a diferents comunitats xilenes. Un treball de camp que posa de relleu les preocupacions polítiques i socials adolescents i les violències que s’han d’enfrontar, especialment les noies. L’assetjament escolar, el suïcidi i els abusos sexuals són algunes de les realitats que denuncia aquest muntatge, que es pot veure fins al 17 de novembre.

 

El despertar de Xile

Les profundes desigualtats socials que arrossega Xile des de la dictadura de Pinochet s’han traduït en una escena de caire molt polític de la qual La Re-sentida n’és un dels exponents més clars. El seu és un teatre sensible amb la realitat i que en molts casos ha resultat intuïtiu. En el seu últim muntatge, ‘La dictadura de lo cool’, ja auguraven una revolta social de característiques similars a la qual s’està produint.

 

Des que es va crear l’any 2008, aquesta companyia ha intentat contrarestar els missatges homogeneïtzants que maquillaven un sistema neoliberal amb la bandera del creixement econòmic. Com es pot concloure del títol d’un dels seus primers projectes, ‘Tratando de hacer una obra que cambie el mundo’, no han desistit en la creença de la força transformadora del teatre.

 

Informació pràctica

Lloc:

Teatre Lliure de Montjuïc

Data:

Del 31 d’octubre al 17 de novembre

Horaris:

Dimecres i dijous a les 16 h

Divendres i dissabtes a les 20 h

Diumenge a les 18 h

Preus:

Entrada general: 23 euros

Jubilats, estudiants i carnet de biblioteques: 19,50 euros

Grups (a partir de 15 persones): 17,50 euros

Menors de 31, Carnet Jove, famílies nombroses, monoparentals i d’acollida, discapacitats i aturats: 11,50 euros