Sala Beckett

Aquest juliol podrem gaudir del XV Obrador d’Estiu de la Sala Beckett, un espai de trobada de joves dramaturgs i amants del teatre que comparteixen noves idees, projectes i ganes de tornar a gaudir de les arts escèniques. El XV Obrador d’Estiu de la Sala Beckett s’allargarà durant tot el mes de juliol amb quatre lectures d’obres que podrem veure al llarg de l’any als teatre de Barcelona, cinc lectures dramatitzades de nous dramaturgs catalans, diferents cursos de dramatúrgia —alguns de virtuals i altres de presencials— i converses virtuals de teatre de l’Amèrica Llatina.

XV Obrador d’Estiu de la Sala Beckett

Cursos presencials i en línia

Andrés Lima, un dels directors més aclamats de l’escena actual, que va dirigir ‘El chico de la última fila‘ la temporada passada a la Sala Beckett, proposa un curs per plantejar-se noves maneres de fer teatre després de la covid. El curs serà presencial i s’allargarà del 13 al 17 de juliol.

Maxi Obexer, una de les dramaturgues més interessants de l’àmbit germànic, proposa explorar la fina línia que de vegades separa el teatre documental i la ficció. El taller ofereix un recorregut del 13 al 18 de juliol a través de la dramatúrgia actual guiat per la següent pregunta: quines posicions estètiques es poden trobar llegint, debatent i, per últim, tot i que no menys important, escrivint?

El col·lectiu interdisciplinari BeAnotherLab proposa explorar les possibilitats i els nous horitzons que en l’àmbit narratiu presenten els formats immersius combinant realitat virtual i tècniques d’encarnació. El curs es realitza del 13 al 18 de juliol a l’Hangar.

Victoria Szpunberg, autora d”Amor mundi’ o ‘La màquina de parlar’ ofereix un curs d’iniciació a l’escriptura teatral del 13 al 17 de juliol on teoria i pràctica es combinaran per qüestionar les normes i les convencions. El teatre com a espai on desenvolupar la pròpia imaginació, els límits del llenguatge i de la representació.

Tim Crouch, és un dels creadors escènics més interessants de l’escena anglesa, autor d’obres d’èxit com ‘Un roure’, ‘England’ o ‘The author’, proposa un curs sobre el sentit del teatre en temps del covid-19 i com d’alliberador pot resultar. El curs presencial serà del 13 al 18 de juliol.

Alberto Conejero, l’autor de ‘La piedra oscura’ o de la versió de ‘Medea’ que vam poder veure al Teatre Lliure proposa un curs sobre el desig com a motor de l’acció dramàtica del 13 al 18 de juliol.

Javier Daulte, autor d’èxits com ‘4D Òptic’, ‘Ets aquí?’ o ‘Gore’, proposa un curs de dramatúrgia que té per objectiu començar i desenvolupar un text dramàtic. Es tracta de donar inici i desenvolupament a un text dramàtic individual partint d’una intuïció del 13 al 18 de juliol.

Alícia Gorina, creadora d’espectacles com ‘Watching Peeping Tom’ o ‘Solitud’, proposa el curs ‘El text viu’ centrat en la dramatúrgia textual i les diferents maneres d’entendre-la. Un curs pràctic i presencial es realitzarà del 20 al 24 de juliol, i dirigit a qualsevol persona interessada en les arts escèniques en general.

Gabriel Calderón, autor de ‘Que rebentin els actors’, que es va poder veure fa un parell d’anys al TNC, proposa l’escriptura d’una obra de teatre en 24 hores. Aquest curs es farà en línia del 20 al 25 de juliol.

Lectures dramatitzades

Sota el títol ‘El Grec que ens esperava’, podrem veure quatre obres que hauríem pogut veure a diferents teatres de Barcelona, si el festival Grec s’hagués pogut celebrar tal com estava previst. Les podrem conèixer com si es tractés del primer dia d’assaig de l’obra, amb els actors asseguts al voltant de la taula i amb les explicacions corresponents dels equips artístics implicats.

‘Els gossos’, de Nelson Valente, el 13 de juliol a les 18 h, interpretat per Mercè Aránega, Màrcia Cisteró, Joan Negrié i Albert Pérez.
‘Història d’un senglar’, de Gabriel Calderón, el 15 de juliol a les 18 h, llegit per Joan Carreras. Aquesta activitat serà retransmesa per “streaming” via YouTube.
‘Pedro Páramo’, de Juan Rulfo, amb dramatúrgia de Pau Miró i dirigit per Mario Gas, es podrà veure el 20 de juliol a les 18 h.
‘El combat del segle’, de Denise Duncan, el 24 de juliol a les 18 h, amb Queralt Albinyana, Àlex Brendemühl, Armando Buika, Andrea Ros i Yolanda Sikara. Aquesta activitat serà retransmesa per “streaming” via YouTube.

Lectures dramatitzades: nous dramaturgs catalans

En el marc del XV Obrador d’Estiu de la Sala Beckett, també podrem gaudir de cinc obres d’autores o autors dels més recentment incorporats a la dramatúrgia catalana.

‘Idoti Iranti’, d’Eu Manzanares, el 14 de juliol amb Sílvia Albert Sopale, Miquel Àngel Ripeu, Xavier Teixidó i Júlia Truyol.
94 minuts’, de Sílvia Navarro, el 16 de juliol amb Anna Carreño i Adrià Diaz.
‘No ens tornarem a veure’, de Víctor Borràs, el 17 de juliol amb Ivan Benet i Cristina Genebat.
‘Bisos blaus’, de Roc Esquius, el 21 de juliol amb Cesc Casanovas i Àlex Farré.
‘Qui estigui lliure’, de Xavi Buxeda, el 23 de juliol amb Nil Cardoner, Pau Escobar i Paula Jornet.

Converses virtuals: teatre de l’Amèrica Llatina

L’edició d’enguany del Grec Festival de Barcelona posava la mirada a l’Amèrica Llatina, per això, des del XV Obrador d’Estiu de la Sala Beckett proposen una sèrie de converses en profunditat amb alguns creadors i creadores llatinoamericans.

El dilluns 13 de juliol, el dramaturg Guillermo Calderón conversarà amb el periodista cultural Juan Carlos Olivares.
El dimarts 14 de juliol, la dramaturga Conchi León xerrarà amb la periodista cultural Clàudia Brufau.
El dimecres 15 de juliol, el dramaturg Gabriel Calderón parlarà amb la periodista cultural Aída Pallarès. El mateix dia a les 18 h tindrà lloc la lectura dramatitzada del text de l’autor ‘Historia d’un senglar’, que es podrà veure a la Sala Beckett i en “streaming” via YouTube.
El dilluns 20 de juliol, la dramaturga Manuela Infante conversarà amb el periodista cultural Oriol Puig Taulé.
El dimecres 22 de juliol, el dramaturg Daniel Veronese parlarà amb el periodista cultural Andreu Gomila.

Taules Rodones

Promoure la reflexió conjunta sobre aspectes de dramatúrgia i inquietuds del món contemporani és, des de sempre, un dels objectius de la Beckett i també del seu Obrador d’Estiu. La reflexió sorgeix de manera espontània, sempre, durant les sessions d’un curs, en sortir d’un espectacle, comentant una lectura… Però aquest any proposen específicament tres aspectes que la crisi del coronavirus i el confinament ens han posat damunt la taula.

El dilluns 13 de juliol, David Noguera i Lídia Heredia conversaran sobre ‘La gestió humanitària de les epidèmies’.
El dimecres 15 de juliol, Xavier Albertí, Anna Giribet, Juan Carlos Martel, Magda Puyo i Salvador Sunyer debatran sobre ‘Escenaris del postconfinament’.
El dilluns 20 de juliol, Sira Abenoza, Roger Bernat i David Fernàndez conversaran sobre ‘Nova normalitat, vella normativitat?’.