La foto del mundial

No tinc cap dubte que la foto del mundial és la que la ballarina @VariaInayurt va penjar al seu Instagram. S’hi veuen sis ballarines del Bolxoi abillades amb els seus tutús, mirant emocionades la tanda de penaltis del Rússia Espanya en un mòbil que s’està carregant a terra. La imatge és en realitat un fotograma d’un Instagram Story de la ballarina brasilera @BrunaGaglianone, que és qui va capturar el moment.. Algú va dir que era una foto típicament russa on s’hi barreja l’alta cultura del ballet clàssic i la cultura popular del futbol. Per mi és una autèntica obra d’art on hi conviuen l’impressionisme de Degas i les seves ballarines amb l’art popular dels grafits de Banksy i la seva crítica tecno-social. Degas vist per Banksy al Bolxoi… i a internet.

La tipografia de Neymar

Un dels noms més repetits a les xarxes socials durant el Mundial de Rússia 2018 ha estat el de Neymar. Els acudits i mems al voltant de les seves caigudes han estat tan constants que fins i tot ha nascut el #NeymarChallenge, en el qual gent es grava tirant-se al terra. Seguint la broma, el dissenyador gràfic brasiler Luciano Jacob ha creat una mena de tipografia a partir d’imatges del davanter caient al camp, La Ney Type. 

Un robot que juga a bàsquet

Al mundial, als esports en general, els ha sortit la competència dels eSports. Que d’e en tenen molt però d’Sport poca cosa. Bé, sí que es comencen a pagar molts diners pels millors jugadors de videojocs. Sous que van dels 20.000€ l’any fins al mig milió depenent de si la competeició és nacional o internacional. Però els esports contraataquen: els treballadors de Toyota al Japó en el seu temps lliure han fet un robot que es diu Cue i juga a bàsquet. Potser, ben aviat veurem robots que juguen a eSports millor que jugadors humans.

Ed Harrington (@nothinghappenedtoday)

L’il·lustrador Ed Harrington redibuixa de forma irònica joguines, dibuixos animats i personatges de ciència ficció a @nothinghappenedtoday a Instagram. Una meravella de perfil on redibuixa de forma irònica algunes de les grans icones del món de les joguines (Masters del Universo), dels dibuixos animats (Disney, Muppets), o de la ciència ficció (StarWars, StarTrek). Es pot veure Skeletor i He-Man compartint espagueti com a La Dama i el Vagabund. I, sobretot, fusions de personatges estimats amb éssers terrorífics del cinema. Charlie Brown com a Demogorgon , Rana Gustavo com a Alien, Dora l’exploradora en versió Kingon.

L’art cinètic d’Anthony Howe

Flora: I seguim als estats units, però ara sortim de la pantalla i ens n’anem a la natura a veure l’art cinètic de l’Anthony Howe. Howe és un artista de Salt Lake City especialitzat en escultures en moviment. Comença a l’ordinador i acaba a la natura. Aquí teniu un vídeo que és una recopilació excel.lent i absolutament hipnòtica d’algunes de les peces més destacades de l’artista cinètic. 35 minuts amb algunes de les escultures que ha instal.lat en parcs urbans i zones rurals arreu del món. Les escultures es mouen quasi sempre per l’efecte del vent i generen efectes increïbles.

Igor Lipchanskiy (@igor.lipchanskiy)

L’artista digital rus s’infiltra a les portades d’àlbums icònics i ho penja al seu instagram. Imagina humorísticament allò que queda més enllà de les vores de les cobertes d’àlbums icònics. En tots els casos, és ell. Diu: “M’agrada escoltar música i, quan observo la portada de l’àlbum, trobo un lloc per mi mateix”

This is America, píxel a píxel

L’artista novaiorquès @pinot està recreant el videoclip This is America del Childish Gambino píxel a píxel amb un Mac dels 80.  El videoclip de crítica social que ha captivat tothom, amb 55 milions de visites en només 4 dies (de les quals, 13 van ser el primer dia) és un dels vídeos amb més èxit de YouTube per l’interès en les primeres hores. Doncs bé, l’artista novaiorquès Wahyu Ichwandardi (Pinot a les xarxes), ha recreat el vídeo, els moviments del cantant Donald Glover píxel a píxel amb un Macintosh SE dels 80. El resultat és espectacular però el procés de creació encara més. Penseu que l’ordinador té 4 Mb de RAM i 40 de disc dur. El seu creador hi està treballant des del juny, des que va sortir el vídeo, i n’ha anat publicant el progrès als seus Twitter i Instagram.

Bring You Home

Bring You Home de l’estudi barceloní Alike Studio és un joc per dispositius d’iOS amb un aspecte visual molt cuidat i amb molt sentit de l’humor. L’han creat els germans Marc i Xavi Terris (Love You To Bits) i ha estat guardonat com a millor joc de l’any al recent Gamelab. El protagonista és un petit alien a qui segresten el gos i ha de passar totes les pantalles per rescatar-lo.