El festival Sâlmon comença la novena edició en el que s’ha considerat un pacte de contingència en plena pandèmia. Aquest any, a més, es podrà veure a betevé. Avui seuen al nostre sofà l’Elena Carmona i la Bea Fernández, coordinadores del festival, i Guillem Mont de Palol, artista que intervé a l’espectacle ‘Telenovela’.
Nou edicions nedant ben amunt
Com qui remunta un riu a contracorrent, el festival Sâlmon fa vuit anys que planta cara a crisis econòmiques, precarietats laborals pròpies del sector i, fins i tot, pandèmies. Nascut el 2012 al Mercat de les Flors, el certamen es va erigir des del principi en una de les cites més heterodoxes i trencadores de les arts escèniques i la dansa a Barcelona.
Pel Sâlmon han passat noms com els d’Eulàlia Bergadà, Societat Doctor Alonso, Martí Sales, El Conde de Torrefiel o Guillem Mont de Palol i una llarga llista de creadores inquietes. I, tot plegat, en un festival que ha crescut i s’ha estès per Barcelona, des del Mercat de les Flors fins al Graner, el MACBA, la Sala Hiroshima, La Poderosa o l’Antic Teatre.
I enguany, el Sâlmon obre una nova etapa i ho fa amb una edició que durarà des d’avui i fins al 21 de febrer, sempre amb l’experimentació i hibridació de formats com a bandera, però amb nova imatge gràfica i amb canal televisiu propi, que forma part del mateix procés artístic. Certament, els salmons han remuntat molt bé els corrents i els confinaments d’un any d’aigües més aviat turbulentes.
Una curadoria compartida
En un context de crisi per la pandèmia, l’edició d’enguany del Sâlmon podria no haver-se fet. Per a aconseguir que la cita principal de les arts escèniques més alternatives es mantingui ha calgut que molta gent s’hi impliqui a fons. El 2021, el Sâlmon es podrà fer perquè el Graner del Mercat de les Flors, La Caldera, l’Antic Teatre i La Poderosa han establert un pacte que els converteix a tots en curadors de l’edició.
A grans trets, aquesta mesura significa que les entitats que fins ara es limitaven a acollir el Sâlmon han passat a formar part de la coordinació del festival, una mesura que es repetirà a l’edició del 2022. Així, el festival pot oferir una programació que alternarà espectacles presencials i “streaming”, i que comptarà amb betevé per primera vegada. Cada tarda, de 17.30 a 19.30 h es podrà veure en directe la seva programació a través de la televisió i també del nostre web.
