Durant el confinament, tot va passar a la xarxa: ballàvem al TikTok, anàvem de concert gratis a Instagram, miràvem teatre clàssic pel YouTube… La creació es va traslladar a internet i els mems es van multiplicar. Si no fos per una pandèmia global, aquest podria ser el somni fet realitat del Memefest, la festa del folklore digital i l’humor a internet.

La tercera edició del Memefest vol pensar i riure al voltant de la creació digital durant la pandèmia. Els mems es van convertir en bàlsams per superar els moments més foscos de la covid-19, però també vam passar moltes més hores davant de les pantalles, nosaltres i sobretot els creadors, el festival també tractarà les relacions laborals tòxiques a internet. Per la Lucia Calvo, membre de les filles d’internet i codirectora del Memefest, el festival vol “portar el mem al museu”.

És un punt de trobada per als amants de la cultura digital i l’humor”
Lucia Calvo, codirectora del Memefest

El cartell del Memefest 2021

L’artista Samantha Hudson explicarà la seva experiència com a creadora de contingut humorístic i polític a les xarxes socials, Núria Guiu farà ballar als assistents com a bons tiktokers, Marc Sarrats ens escandalitzarà amb la selecció de mems pandèmica que li ha preparat Ainoha Marzol i el festival reflexionarà sobre les relacions laborals a la xarxa amb Albert Lloreta i Janira Planes.

Albert Lloreta: “El mem és la pols d’internet”

El mem és qualsevol frase, vídeo, imatge que circula de manera viral a la xarxa i es pot copiar, enganxar, manipular i transformar, podríem dir que seria tot el contrari als drets d’autor i a la propietat intel·lectual, com diu l’humorista Albert Lloreta, el mem és “la pols d’internet”.

Albert Lloreta i Janira Planes parlaran sobre la desregulació a internet, un espai sense drets laborals i en què es venera l’autoexplotació. A la xarxa s’amplifiquen els problemes de la societat: onades d’odi, publicitat sense límits, “burnout”, toxicitats polítiques… I també ens faran reflexionar sobre suposades veritats immutables com que a internet pots ser qualsevol persona.

Una noia que juga a videojocs li és molt difícil si els altres jugadors l’identifiquen com a noia, seguir jugant sense rebre atacs, bromes, acudits o fins i tot expulsar-la de la partida”
Albert Lloreta, realitzador audiovisual

Marc Sarrats i Ainhoa Marzol

L’humorista Marc Sarrats farà un repàs dels mems que ens han ajudat a suportar la pandèmia. La periodista i experta en cultura digital Ainhoa Marzol és l’encarregada de la selecció de mems pandèmics.

Que una desgràcia tan gran que no pot provocar cap tipus de felicitat ens faci gràcia, d’alguna manera es tornar-li el cop al cosmos”
Marc Sarrats, humorista

Marc Sarrats i Ainhoa Marzol comentaran fotografies creades a partir d’algoritmes en què ens és impossible identificar cap objecte en concret, es veuen moltes coses però cap respon a elements que puguem definir amb paraules.

Memefest 2021
Exemple d’una fotografia creada a partir d’algoritmes