Aquest estiu no ens pot faltar la mascareta, hem d’aprendre a posar-nos-la bé perquè si no és com si no portéssim res. És el complement de temporada, qui ens ho havia de dir… però fem de la necessitat virtut i us donem opcions de mascaretes per no anar sempre amb la quirúrgica. Això sí, assegureu-vos que, si en trieu una de “fashion”, sigui homologada.

Michael Jackson: el pioner

Tot ha passat molt ràpid, en qüestió de pocs mesos tothom a tot arreu va amb mascareta, gent anònima i famosa, quan l’únic famós que havíem vist amb mascareta habitualment era Michael Jackson! No sabem si per precaució contra gèrmens, virus i paparazzis o perquè li havien fet una malesa al quiròfan però vaja, sempre anava amb mascareta.

Les mascaretes de les celebritats

Una de les avançades va ser la cantant Billie Eilish, vestida per Gucci als passats premis Grammy, el 27 de gener, quan encara el coronavirus era una cosa de la Xina. Val a dir que la mascareta que duia en aquests premis en què va fer història —es va endur quatre dels premis importants— era una mascareta més per fer bonic que altra cosa, tan fineta no crec que freni el coronavirus.

Aquí teniu imatges d’altres celebritats amb mascareta, no totes són fàcils de reconèixer. Katy Perry sembla que hagi desenfundat un coixí i se l’hagi posat a la cara, una mascareta curiosa… i la supermodel Cindy Crowford, que en porta una a conjunt de la camisa. Una altra supermodel, Naomi Cambell, antítesi de gent com Bolsonaro i Trump que neguen la perillositat d’aquest virus, ella amb mascareta, ulleres, guants i EPI per agafar un vol. I la Miley Cyrus, amb una mascareta que fa el seu clàssic gest de treure la llengua.

mascaretes celebrities

“Selfiemask”: mascaretes amb la cara impresa

El compositor i cantant Stephin Merritt, de Magnetic Fields, va proposar fer concerts en què el públic portés mascaretes impreses amb la seva cara, per guardar certa normalitat. En aquesta imatge el veiem amb mascareta quirúrgica, molt “normcore” perquè el cert és que cadascú tria mascareta en funció del seu estil personal.

Aquesta proposta de Merritt, jo no sé si va arribar-li a aquesta artista o és allò que les idees suren a l’aire i no pertanyen a ningú, però el cas és que Danielle Baskin ha creat les “selfiemask”, una mascareta de la teva cara. Amb la idea que la gent amb mascareta no podia desbloquejar el mòbil per reconeixement facial, va inventar aquesta solució. Per 40 euros li envies una foto i passa la imatge de la teva boca i nas a una mascareta, ara hi ha llista d’espera.

 

View this post on Instagram

 

Wearing my second face. #maskalike #selfiemask

A post shared by Maskalike (@selfiemasks) on

Mascaretes maquillades

Molt més barata, tot i que potser no tan efectiva… aquesta “do it yourself”: amb una mascareta quirúrgica, maquillatge, temps i traça pots fer-te una “selfiemask”. Per cert que, des que portem mascareta s’han disparat les vendes de maquillatges d’ulls i han caigut en picat les de pintallavis.

Mascaretes fantasia: Eli del Oro

Les mascaretes del dissenyador Eli del Oro són les més “fashion” que es fan a Barcelona. En esclatar la pandèmia ell es va posar a cosir mascaretes com un boig i ha tret aquesta línia anomenada Normal mmh-mm.

Mascaretes altruistes

Hi ha marques que s’han vessat en la urgència sanitària de forma altruista, alguns tallers de costura on normalment es confecciona roba de luxe s’han reconvertit en producció de mascaretes, moltes no per vendre sinó per donar a la gent que les necessitava. I, de fet, els dos gran grups de marques de luxe, Kering i LVMH, van aturar les produccions pròpies de marques com Louis Vuitton, Balenciaga, Chanel i Saint Laurent per dedicar la maquinària a fer mascaretes i EPI, una mica animats pel govern francès que s’exclamava perquè les compres que feien a la Xina no acabaven d’arribar i la gent necessitava protecció.

Aquestes mateixes marques van posar les seves branques de perfumeria al servei de la urgència i van aturar la producció de perfum per destinar esforços a crear, per primer cop en la seva història, gel hidroalcohòlic, un producte en tot cas molt senzill de fer per a ells, que estan acostumats a fer perfums complexíssims.

Mascaretes km0

Una dissenyadora catalana, Miriam Ponsa, va posar fil a l’agulla per fer roba de protecció amb teixits fets a Catalunya i que tenen el certificat d’ús sanitari ja des del principi de la pandèmia, quan la gent que estava tractant malalts de coronavirus no tenia la protecció adient, pensa que hi ha llocs que es posaven bosses de la brossa o impermeables.

Mascaretes visionàries

La dissenyadora francesa Marine Serre és tota una visionaria: ja fa dues temporades que fa desfilar els models amb mascareta.

Durant el confinament va fer tutorials sobre com fer una mascareta perquè la gent amb traça es pogués protegir.

Sense ser catastrofista ella fa anys que alerta de la degradació del planeta per culpa de l’abús humà i demana tenir-ne més cura, també a través dels seus dissenys, en què sovint utilitza estocs de restes de fàbriques, com aquestes tovalloles amb què ha fet un conjunt ideal, diu, per la dona de l’avui i el demà, perquè el canvi climàtic fa pujar tant les temperatures que suarem a raig i mira, si vas vestida amb tovalloles t’eixugues al moment.

La mascareta perfecta: Hellomask

S’acaba d’inventar però encara no es comercialitza. Té nom propi: es diu Hellomask i és una mascareta quirúrgica transparent. L’estan desenvolupant a l’Institut Federal de Tecnologia de Lausana, a Suïssa, amb un polímer especial que filtra l’aire, no deixa passar ni bacteris ni virus. Tot va venir d’una doctora que explicava contes a nens amb càncer i deia que li costava molt connectar amb ells per culpa de les mascaretes. Hellomask està pensada per crear empatia entre sanitaris i malalts, però també servirà per comunitat sorda.