La Veronal ha guanyat el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’arts escèniques, i a l”Àrtic’ ho aprofitem per parlar amb Marcos Morau, coreògraf i fundador de la companyia.

15 anys plens de reconeixements

El 2005, Marcos Morau va fundar La Veronal, una companyia de dansa amb voluntat de trencar amb les tradicions de l’escena catalana i vocació internacional. Ben aviat, els espectacles que proposaven van començar a tenir bona acollida a l’estranger, gràcies en part a propostes en què la música i la posada en escena es convertien en elements fonamentals, integrats orgànicament en la coreografia. Fa 10 anys, quan Marcos Morau només en tenia 30, La Veronal ja es va endur el Premi Nacional de Dansa, un guardó que representava un molt bon presagi per tot el que havia de venir.

Al Festival d’Avinyó quan es va posar tothom dempeus i aplaudint. Evidentment, t’emociones molt i t’abraces a l’equip. I dius: ‘Estem aquí, ho hem fet!’
Marcos Morau, La Veronal

Amb ‘Sonoma’ (2020), ideada durant el confinament i estrenada al Museu Nacional de Catalunya, Marcos Morau va convertir-se en el director de la primera companyia catalana en tancar el Festival d’Avinyó. La seva mescla de referents de Buñuel, aires mediterranis i sons del Magreb, interpretats per nou ballarines de totes les èpoques de La Veronal, va posar dempeus el públic francès. Marcos Morau explica com vaa anar l’experiència:Vam anar amb molta por, amb el complex d’una companyia petita que està allà, a un festival d’Avinyó que nosaltres venerem i respectem tant. I estant allà presentant, tancant aquella edició, amb els quatre dies plens, el públic dret. El primer dia, jo recordo quan va acabar la peça, l’última temporada, i es va posar tothom dempeus i aplaudint. Evidentment, t’emociones molt i t’abraces a l’equip. I dius: ‘Estem aquí, ho hem fet!’

Amb ‘Opening night’, en canvi, La Veronal va convidar els espectadors a capbussar-se en el procés de creació d’una peça, amb els ballarins treballant en un escenari nu. Aquestes dues peces han portat al jurat dels Premis Ciutat de Barcelona a guardonar la companyia, tot i que Marcos Morau no podrà acudir a la gala a recollir-lo, perquè els compromisos de La Veronal no s’aturen i els agafen fora del país: “Barcelona és la ciutat que jo he escollit per viure. Jo soc de València, però ja més de 15 anys que visc aquí. La companyia s’ha desenvolupat aquí, gran part de l’equip són d’aquí, els suports que rebem, molts són d’aquí. Llavors, és un bon moment. Estem fent les coses a casa, el públic el tenim aquí, és on més il·lusió i on més respecte ens fa actuar, ens fa presentar el treball, perquè sents que hi ha més pressió, més exigència. Estic feliç que el premi arribi ara, en un moment d’assoliment personal i professional molt rotund

Estem fent les coses a casa, el públic el tenim aquí, és on més il·lusió i on més respecte ens fa actuar, ens fa presentar el treball, perquè sents que hi ha més pressió, més exigència. Estic feliç que el premi arribi ara, en un moment d’assoliment personal i professional molt rotund.
Marcos Morau, La Veronal

El talent inacabable de Marcos Morau

Tot i estar just a la frontera dels 40 anys, el coreògraf valencià Marcos Morau ja s’ha consolidat com un dels noms més importants de la dansa actual a dins i a fora de les nostres fronteres. Premi extraordinari de l’Institut del Teatre, a més de formar-se com a coreògraf, també va estudiar dramatúrgia i fotografia, i amb tot aquest bagatge va fundar una companyia de dansa que ja és tot un referent: La Veronal.

Nascuda al 2005, amb la seva fusió de moviment, audiovisual i música, ha revisitat noms clàssics que van des d’una ‘Carmen’ moderna de colors pastel fins a una ‘Pasionaria’ sideral o uns ‘Orfeu i Eurídice’ empleats en uns grans magatzems, a part d’organitzar un ‘Carnaval dels animals’ digne de figurar en una ‘Cathedral’ postmoderna. Aplaudits arreu del món, les seves cuidadíssimes posades en escena passen per organitzar banquets coreogràfics, viatjar als paisatges ingràvids de Mart o revindicar tota la força de l’escenari despullat.

Ara, després de l’èxit obtingut amb ‘Opening night’ i la magnètica ‘Sonoma’, La Veronal acaba de guanyar el Premi Ciutat de Barcelona, i per això avui rebem el Marcos a l”Àrtic’, on ens agraden molt els creadors que ho donen tot a la pista de ball.

Marcos Morau