El grup Manel va actuar dimarts, 7 de juliol, al Grec 2020 defensant ‘Per la bona gent’, el seu darrer disc. Els Manel el van llançar a finals del 2019. Després de presentar-lo en diversos directes, el darrer dels quals el 7 de març a Cornellà del Llobregat, la gira va quedar confinada.

La banda que, cantant en català, ha seduït amants de la música de tot l’estat i que ha actuat en països que van dels EUA a les Filipines, passant per Mèxic, l’Argentina i mig Europa, hauria d’haver portat el seu nou treball aquest estiu pels principals festivals del país. Molts s’han hagut de cancel·lar a causa de la crisi sanitària. N’han sorgit de nous amb aforaments reduïts,  entre els quals el del Grec i el que oferiran el 29 d’agost a les Nits del Fòrum. Però ells no són ingenus. “Ara mateix hi ha un concert a Lleida el dia 25 de juliol que, pel rebrot, no sabrem si podrem fer”, comentava el cantant Guillem Gisbert.

Crònica del Concert ‘Per la bona gent’

Feia tres anys i mig que els Manel no treien nou treball. Mai, en tota la història de la banda, havia passat tant de temps. ‘Per la bona gent’, com l’anterior ‘Jo competeixo’, es desmarca del so folk i les lletres narratives dels primers discos. Enregistrat novament amb Jake Aron de productor, torna a flirtejar amb l’electrònica i fa un pas més enllà jugant amb “samplers” en moltes cançons. “Hem estat afortunats. Tant la Maria del Mar Bonet, com la Maria Cinta, en Lluís Llach o en Lluís Gavaldà no van posar-hi cap objecció”, explica Arnau Vallvé, el bateria de Manel. El més identificable és el sampler de Maria del Mar Bonet, extret del mític disc ‘Alenar’, que sona a ‘Per la bona gent’, un dels primers senzills que s’han extret del treball homònim.

Al Grec, els Manel van oficiar durant hora i mitja més que llarga d’un concert que es va fer en diferit a betevé, repassant gairebé tot el nou disc i recuperant alguns temes dels anteriors treballs, sobretot de ‘Jo competeixo’ (‘La serotonina’, ‘Les cosines’, ‘Sabotatge’). Manel no van voler lluir directe visceral; només en la recta final del concert van marcar un ritme més intens, amb ‘Teresa Rampell’, ‘Boy band’ o ‘Per la bona gent’. I sobretot amb el segon bis, on van regalat ‘Boomerang’ i ‘Benvolgut’. El concert, per a unes 800 persones, havia esgotat entrades en poques hores, el primer dia que el Grec va posar paper a la venda.