‘La vampira de Barcelona’, de Lluís Danés, ha estat nominada a 14 categories dels Premis Gaudí i parteix com a gran favorita a la gala que se celebrarà el proper 21 de març. Passegem amb Lluís Danés pels carrers del barri del Raval, on es va forjar aquesta llegenda: Enriqueta Martí era una exprostituta que vivia al barri del Raval, una dona pobra, de classe obrera, que havia tingut una herboristeria i era considerada sàvia. L’únic que es coneix del cert és que va segrestar una nena de cinc anys una nit de Carnaval, Teresita Guitar. Però es va crear un mite, una llegenda, es deia que Enriqueta Martí agafava nens del carrer, els prostituïa i després els tallava a trossets per fer ungüents que venia a les classes burgeses de Barcelona.

És una ‘fake news’, escampar un conte, un arquetip de la bruixa clàssica per tapar l’autèntic monstre; un poder polític, econòmic, social i judicial que estava en dubte després de la Setmana Tràgica.
Lluís Danés, director de ‘La vampira de Barcelona’

Lluís Danés i l’última gira de Txarango

Lluís Danés havia de dirigir la gira de comiat de Txarango i Extremoduro, però tot es va cancel·lar com a conseqüència de la pandèmia. Txarango es volia acomiadar el 2020 després de 10 anys sobre els escenaris amb una gira de comiat. L’espectacle, que dirigia Lluís Danés, havia de recórrer el territori amb una carpa de circ i estava basat en l’economia social i solidària. Un dels sectors més afectats per la pandèmia de la covid-19 és la cultura i les arts en viu. Lluís Danés reconeix que moltes persones han passat a guanyar “res de res” i la “gent de la cultura ho està passant molt malament”.

Estrenar ‘La vampira de Barcelona’ en aquests moments, jo crec que és el pitjor moment des que es va inventar el cinematògraf, o sigui una crisi com la que hem viscut amb els cinemes tancats. El moment que estan vivint les arts escèniques i la música, en concret, perquè evidentment ha estat un cop brutal per a tothom, d’economia zero, de passar a guanyar res.
Lluís Danés, director de ‘La vampira de Barcelona’

Lluís Danés, de l’escenografia a l’activisme

Lluís Danés va començar la seva carrera com a escenògraf i director d’espectacles teatrals però també ha estat darrere dels actes institucionals de les últimes diades, el Concert per la Llibertat, el 2013, o la campanya d’Aministia Internacional “60 years of human rights”, amb la participació de més de 20 músics i artistes internacionals com Peter Gabriel, U2, Michael Stipe de REM, The National o Cat Power. Danés és un creador que ha fet exposicions sobre Lluís Llach, documentals com ‘El sueño de Eleanor’, amb més de 30 artistes iberoamericans, o programes de televisió. L’única cosa que es manté en una llarga carrera dins el món de la cultura és la seva predilecció per les bombetes i els filaments elèctrics.

Que amics com Jordi Cuixart o altra gent estigui a la presó em sembla absolutament vergonyós, indignant, catastròfic, i un fracàs que ho normalitzem, jo sempre he treballat per les idees que he pensat que són justes, sigui amb Aministia Internacional als Estats Units o sigui defensant la llibertat de poder decidir a Barcelona.
Lluís Danés, director de ‘La vampira de Barcelona’