llibreries mes antigues

Recollim aquí les 13 llibreries més antigues de Barcelona, tenen molts anys i algunes segueixen obertes des de mitjans del segle XIX. Són també un testimoni del caràcter barceloní. Les coneixes totes?

1. Llibreria Fabre

La llibreria Fabre va obrir el 1860 centrada en publicacions tècniques, culturals, artístiques i històries. Amb seu a la rambla de Catalunya, l’establiment es va fer popular també per vendre llibres en francès, anglès, alemany o italià, a més del castellà. El 1951 la Fabre va decidir centrar-se en la venda de narrativa i assaig, sobretot de llibres alemanys, i també de joguines provinents d’Alemanya i Àustria. I la jugada els va sortir bé, perquè actualment és la segona llibreria més antiga de Catalunya i la primera de Barcelona. Fa uns anys, la pressió immobiliària els va obligar a traslladar-se al carrer d’Aribau, des d’on resisteixen oferint un servei personalitzat i un catàleg de productes que no trobareu en una gran cadena comercial. Si el que voleu és una joguina diferent i amb aire artesanal o un llibre que estimuli la canalla, aquest és el vostre lloc.

Adreça: c. Aribau, 84
Web: www.libreriafabre.com

2. Llibreria Espai Quera

El 1916 va obrir al carrer de Petritxol una petita llibreria (petita per metres quadrats) especialitzada primer en teatre i, anys més tard, en muntanyisme. I continua allà mateix. La llibreria Quera és la més antiga de la ciutat que continua al mateix lloc. Des d’allà ha vist el final de la Primera Guerra Mundial, la dictadura de Primo de Rivera, la proclamació de la República, la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, el franquisme, la Transició, els Jocs Olímpics, l’11-S… El 2019, per assegurar que sobreviuria una colla d’anys més, la llibreria va ampliar-se a la rerebotiga, que s’ha convertit en un espai gastronòmic especialitzat en productes locals i amb una bona carta de vins. Quatre generacions de la família Quera ens contemplen des d’allà.

Adreça: c. Petritxol, 2
Web: www.espaiquera.com

3. Llibreria Pompeia

El 1922, el matrimoni format per Joan Guadall Serra i Ramona Bel Cervera va obrir una llibreria al cor de Barcelona. La Pompeia va agafar el nom del desaparegut Teatre Pompeia, que estava situat a travessera de Gràcia i que havia sigut una entitat molt important a la vida dels Guadall-Bel. Quatre generacions més tard, la Pompeia continua oberta, amb els 60 metres atapeïts de llibres, la clàssica façana i l’ambient familiar. Un petit oasi en una zona turistificada, on la majoria dels comerços de tota la vida han hagut de marxar. I que per molts anys sigui.

Adreça: c. Cardenal Casañas, 5
Web: www.llibreriapompeia.cat

4. Alibri

El 1925, l’editorial Herder de Friburg va obrir una llibreria a Barcelona amb el mateix nom. Situada, des dels inicis, al carrer de Balmes, al costat de la UB, es va especialitzar en humanitats i educació, tot i que també disposa d’un fons important de narrativa. El 1999 la llibreria va canviar el nom pel d’Alibri, i continua al mateix lloc, en dues plantes de llibres i més llibres a l’Eixample.

Adreça: c. Balmes, 26
Web: www.alibri.es

10 llibreries independents i especialitzades de Barcelona

5. Llibreria Castro

En plena postguerra, l’any 1941, Martín Escayola Castro va cometre l’heroïcitat d’obrir una llibreria a Barcelona al carrer de Sant Pau. Especialitzats en el que es coneix com llibre de vell, títols descatalogats i de segona mà, furgar en les seves prestatgeries és com calçar-se el vestit d’arqueòleg i el barret d’Indiana Jones, sempre a punt de rescatar un tresor amagat o un exemplar que semblava impossible d’aconseguir. La llibreria s’ha mudat diverses vegades de local, però fa més de 60 anys que no falta a cites com la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern o a les paradetes del Mercat de Sant Antoni cada diumenge. La Castro és un comerç històric ple de llibres històrics.

Adreça: c. Josep Estivill, 40-42
Web: www.libreriacastro.com

llibreria castro

6. Llibreria Selvaggio

A finals del segle XIX, l’italià Ruggero Selvaggio es va instal·lar a Barcelona com a artista de circ. Els seus descendents, però, van preferir les antiguitats a les llums i la tramoia, i es van establir primer com a antiquari i, després, com a llibreria de vell. La Selvaggio fa més de 50 anys que ofereix llibres, cromos, accions, fotografies, postals… amb molta història a sobre. No us crida l’atenció que alguns dels establiments més històrics siguin, precisament, llibreries de vell?

Adreça: c. Freneria, 12
Web: www.libreriaselvaggio.com

7. Llibreria Etcètera

El 1975, les germanes Maria Àngels i Marta Continente van obrir l’Etcètera al Poblenou, en un moment en què el barri encara no patia la gentrificació actual. 46 anys més tard, segueixen allà.

Adreça: c. Llull, 203
Web: www.etc-llibres.com

8. Llibreria Documenta

A la Documenta hi van posar una bomba. Potser aquesta és la millor credencial que podia rebre una llibreria l’any 1975, la demostració última de la seva tasca de resistència cultural. Han passat 46 anys des d’aquell moment, quan tot just feia sis mesos que havien obert, però la Documenta resisteix. El 2014, quan es va jubilar, el llibrer Josep Cots va passar el relleu a Èric del Arco, coincidint amb un canvi d’ubicació del carrer del Cardenal Casañas a Pau Claris. I aquí segueix, incomodant a qui s’ha d’incomodar i estimulant-nos a tots a llegir una mica més, des del seu aparador a prova de tot tipus de repressions.

Adreça: c. Pau Claris, 144
Web: www.documenta-bcn.com

9. Llibreria Altaïr

Sabeu allò tan mastegat, i un punt cursi, que llegir és una altra manera de viatjar? En el cas d’Altaïr, l’expressió és molt encertada. Fundada el 1979, pot afirmar amb orgull que és la llibreria especialitzada més gran d’Europa, amb un fons de 60.000 llibres que ens conviden a viatjar a través de la ficció, l’assaig històric, la política, la natura, l’art o la cartografia. La llibreria Altaïr és una de les cites gairebé obligades quan s’està preparant les vacances, i fins i tot tenen agència de viatges pròpia. I en aquests dies en què ens podrem moure poc, una bona alternativa per fer turisme des del sofà de casa.

Adreça: Gran Via de les Corts Catalanes, 616
Web: www.altair.es

10. Llibreria Laie

Laie és una població de Hawaii, segons la Viquipèdia, però també una de les llibreries més emblemàtiques de Barcelona. Fundada el 1980 per una colla d’amics al carrer de Pau Claris, al principi es va especialitzar en humanitats i ciències, però amb el temps van ampliar el catàleg a tots els gèneres i estils, i també van eixamplar les instal·lacions, afegint a la seu històrica una segona planta amb cafeteria. La Laie ha sabut multiplicar-se per tot el territori espanyol, fent-se càrrec de les llibreries de diversos museus i sales d’exposicions com el CCCB, el CaixaForum de Barcelona, Madrid, Saragossa i Sevilla, o La Pedrera.

Adreça: c. Pau Claris, 85 (entre d’altres)
Web: www.laie.es

11. Llibreria Sant Jordi

El 1983, el llibreter Josep Morales va obrir la llibreria Sant Jordi al carrer de Ferran. Al llarg de tots aquests anys, la botiga ha sigut un petit parèntesi per als amants dels llibres en un carrer que s’ha omplert de franquícies i bars per a turistes. Entrar-hi suposava aparcar totes les idees sobre com es classifica una llibreria: a la Sant Jordi no s’hi anava a buscar llibres, s’anava a trobar-los, passejant la vista per un fons que s’amuntegava pels seus metres quadrats de prestatgeries i taules, sense un ordre aparent per al visitant despistat. A la Sant Jordi sabies que, si miraves un moment el marasme de pàgines i pàgines que s’exhibien al teu davant, trobaries més d’un llibre que t’estava esperant a tu. El 29 de març de 2020 va morir Josep Morales a causa del coronavirus, però la llibreria continua viva, regentada ara pel seu fill en una nova etapa que comença al carrer d’en Robador.

Adreça: c. Robador, 43
Web: www.llibreriasantjordi.com

llibreria sant jordi

12. Llibreria del Palau

Antoni Palau i Dulcet va ser un llibreter i bibliògraf de Montblanc, autor d’un important ‘Manual del librero hispanoamericano’, un compendi de referència per als llibreters de vell, que recollia la producció editorial hispanoamericana des de la invenció de la impremta. El 1989 es va obrir una llibreria de vell a Barcelona situada… al costat del Palau de la Música. Amb aquesta ubicació i amb l’antecedent de Palau i Dulcet, els propietaris no es van haver de trencar gaire el cap a l’hora de posar-li nom. Amb un ampli fons de llibres i de cartellisme del segle XIX i XX, la Palau s’ha convertit en una cita ineludible per al bibliòfil.

Adreça: c. Sant Pere Més Alt, 6
Web: www.llibreriadelpalau.cat

13. Llibreria Jaimes

El 1941, Jaume Arnau i Pericàs va fundar, en el pitjor moment de la postguerra, un petit oasi al cor de Barcelona. En una època d’aïllament i autarquia, la Jaimes es va convertir en un centre de reunió per a francòfons i francòfils, gràcies al seu catàleg d’autors en versió original i a la seva programació d’actes culturals en les seves seus de l’Avinguda Diagonal, primer, el Passeig de Gràcia, després, i ara al carrer València. Si busqueu un llibre en francès, una activitat estimulant en la llengua de Molière, o simplement una prova de la “grandeur” dels nostres veïns a l’altre cantó dels Pirineus, aquest és el vostre lloc.

Adreça: c. de València, 318
Web: www.jaimes.cat