L’edició més metropolitana de La Nit dels Museus 2019 va atraure 170.000 visitants, 30.000 persones menys que l’edició anterior, que en va aplegar més de 200.000. Hi van participar 84 equipaments, 68 a Barcelona i 16 en altres ciutats com Badalona, Cornellà o Santa Coloma, entre d’altres. Durant les sis hores de La Nit dels Museus, a més de visitar de franc les exposicions temporals i col·leccions permanents, també es van programar visites guiades a tallers, concerts i menjar de carrer amb furgoteques, representacions de dansa i teatre, videoinstal·lacions o contacontes.

 

Els equipaments més visitats van ser el Recinte Modernista de Sant Pau, on es van acostar 13.675 visitants, i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), que va fer una jornada de portes obertes amb horari especial, de les 10 h a la 1 h de la matinada i que va rebre amb gairebé 11.000 visites. Una de les activitats destacades  del MACBA van ser les performances musicals de Christian Marclay, que es van organitzar fins a les 23 h. De fet, des de primera hora de la tarda hi va haver cues per entrar al Convent dels Àngels.

El cap de programes del museu, Pablo Martínez, va indicar que és una nit “molt especial” perquè suposa una “obertura a tots els públics”. Per això, el programa està dedicat a tot tipus d’espectadors. En aquesta línia, el director de Patrimoni de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Carles Vicente, va remarcar que no s’ha d’interpretar el museu com “un lloc tan seriós”, ja que hi ha diversos espais on poder gaudir en família, o fins i tot, per anar a prendre algun refresc.

Cues al MACBA

Just davant del museu, i aprofitant la jornada de portes obertes, la plataforma CAP Raval Nord, que engloba treballadors i veïns del barri, va fer una perfomance per denunciar les condicions que tindria el servei de salut si s’instal·lés a l’espai Cub (un edifici annex al MACBA), una proposta que va avalar el Departament de Salut. Van simular les consultes que, diuen, serien “estretes i sense llum” i amb poc espai. Per això, es van vestir amb bates verdes de quiròfan i es van estirar a terra.

Les actuacions musicals també van ser les protagonistes de La Nit dels Museus, com les que va acollir el Museu Marítim, un dels espais on no era necessari demanar entrada prèvia. Al llarg de la jornada, s’hi van fer fer cinc concerts de música coral de diferents estils amb actuacions de l’Escola de Músics i JPC del Raval i el Cor Drassanes.

Concert al Museu Marítim

També va obrir portes el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), on es van poder visitar les restes d’una gran domus romana. Es tracta d’una excavació arqueològica que es va fer l’any 2002 a la finca del carrer de la Fruita cantonada amb el carrer de Sant Honorat. Els visitants van poder fer un recorregut que inclou una passarel·la i a través del qual es veuen els elements més destacats del jaciment.

Domus al MUHBA