Laia Abril exposa per primer cop a Barcelona el seu projecte “On abortion”, que es pot visitar a la Fundació Foto Colectania fins al 9 de juny. Una investigació visual sobre una realitat esfereïdora: cada any moren 47.000 dones al món per no poder avortar de forma legal, segura i gratuïta. De fet, les restriccions que països com El Salvador o Polònia imposen als drets reproductius, lluny de disminuir els avortaments, condemnen les dones a buscar solucions extremes per posar fi a la gestació.

Una agulla de fer mitja, arrencar-se una dent sense anestèsia o submergir-se en un bany abrasador són alguns dels mètodes domèstics que històricament s’han utilitzat per interrompre l’embaràs. La superstició i el tabú han permès que algunes d’aquestes pràctiques, tan perilloses com sovint ineficaces, s’hagin perpetuat fins a l’actualitat, sobretot en països on l’avortament està penat sota qualsevol precepte o en d’altres en què l’estigma social és molt poderós, com els Estats Units o Itàlia.

 

Una exposició multidisciplinària

Laia Abril és una artista que treballa amb fotografia, text, vídeo i so. Aquesta barreja de llenguatges ha jugat a favor de la barcelonina a l’hora d’abordar un tema tan invisibilitzat al món com és l’avortament il·legal. El seu és un projecte instal·latiu que convida a una reflexió incòmode però necessària a través de relats íntims de les supervivents, gravacions telefòniques de terroristes provida, confessions religioses i objectes que a vegades són difícils de situar en el passat o en el present per la seva terrible vigència. La mostra incorpora també instrumental mèdic cedit pel Museu d’Història de la Medicina de Catalunya.

 

A history of misogyny

“On abortion” és la primera mostra del projecte A history of misogyny (Una història de la misogínia) amb què Laia Abril aborda també temes com la violació, els feminicidis i la menstruació. L’exposició s’exposa per primer cop a l’estat després de viatjar per una desena de països i rebre diversos premis i reconeixements. Dewi Lewis va editar-ne un fotollibre el 2018 amb el mateix títol.