Al cor del Raval trobem aquesta llibreria i espai multidisciplinar centrat en la cultura africana i afrodescendent. Un indret en el qual s’ajunta gent de tot el món i que també vol acollir als barcelonins per trencar fronteres, perquè qui vulgui trobi les seves arrels i per compartir amb el món el concepte de panafricanisme.

Llibreria La Panafricana

Història de La Panafricana

Fundada pel senegalès Oumar Diallo Seydi, La Panafricana va néixer l’any 2019 a Sant Antoni i al 2020 es va traslladar al Raval, al carrer de la Junta de Comerç, número 20. El projecte inicial era el de tenir llibres de temàtica africana en diferents llengües, però amb el temps ha anat esdevenint també un espai on també es duen a terme activitats culturals diverses com ara presentacions de llibres, conta-contes, desfilades de moda, exposicions o concerts. Enguany, a més, volen fer cursos i seminaris amb temes afros que consideren que poden ser de l’interès dels barcelonins.

La veu africana ha estat silenciada i ara s’estan descobrint dades i informacions que aporten llum a una història que no ha estat explicada.
Oumar Diallo Seydi
Alguns dels llibres i objectes disponibles a La Panafricana

Pel que fa a l’oferta de llibres, es basa en la literatura africana, afrodescendent i d’inmigració. S’hi pot trobar una selecció de narrativa, assajos, diccionaris, llibres infantils, poesia… en diverses llengües: castellà, català, francès, portuguès, anglès i àrab.  I també, com no, lectures diverses sobre el panafricanisme.

Què és el panafricanisme?

El panafricanisme és un moviment polític, cultural, filosòfic i social, que promou l’agermanament africà, tant de les persones d’Àfrica, com de la diàspora. També advoca per la defensa dels drets de les persones africanes i la unitat sota un únic estat sobirà, per a tots els africans. La teoria panafricanista ha estat elaborada principalment per africans de la diàspora americana descendents dels esclaus i per africans nascuts a Àfrica a partir de mitjans del segle XX.

El panafricanisme és el que abans es deia ‘la negritud’. Un fil que uneix vida, tradició, sang, mort però també orgull i identitat.
Jordi López Gil, “Ragna”
Aquesta col·lecció, publicada per Wanafrica, és una bona iniciació per entendre el concepte de panafricanisme

La diàspora africana es refereix als africans que van ser deportats com a esclaus a altres països o els que han anat a viure a altres indrets del món i també els seus descendents. La majoria són a Amèrica, però també n’hi ha a Europa i Pròxim Orient. Hi ha més de 900 milions d’africans a la diàspora.

Bandera panafricana

Unió de cultures a La Panafricana

La Panafricana s’està convertint en un lloc de referència per la comunitat afro de Barcelona, però també per als immigrants, els afrodescendents i els amants de la cultura africana. Així, ara s’hi pot trobar, per exemple, una exposició de l’artista plàstica cubana, PauMar. La mostra es diu ‘Ancestros’ i és un homenatge als seus avantpassats femenins.

L’artista cubana PauMar exposa diverses peces a la seva exposició ‘Ancestros’, un homenatge als seus avantpassats femenins

Un altre exemple d’inclusió de la Panafricana és la veneçolana Beatriz María Castellano Rangel, que no sabia on vendre el llibre autobiogràfic que havia publicat, ‘Íntimo’ i que va poder presentar-lo i posar-lo a la venda a La Panafricana.

La Panafricana és un espai afrodescendent però que està obert al barri, a la ciutat i al món.
Oumar Diallo Seydi