La cantant, actriu, escriptora, guionista i performer Julia de Castro actua a la sala Hiroshima amb el seu primer disc en solitari, ‘La historiadora’, i ens el ve a presentar a l”Àrtic’.

Història de la seva vida

Julia de Castro va estudiar Història de l’Art, i va decidir aplicar el seu art a la història, així en minúscula, de la seva pròpia vida. Al llarg de nou anys, ha anat escrivint cançons que reprodueixen el que vivia i sentia en cada moment d’una etapa vital que comprèn des dels 25 fins als 35 anys. Temes com el plaer femení, l’erotisme, el sexe, la relació amb el cos o el feminisme sense complexes recorren les lletres de ‘La historiadora’.

“La història abans de ser escrita, es cantava, per ser recordada. Des d’això ‘Homer’, la ‘Ilíada’….diguem-ne que tot això es va recollir amb melodies per poder transmetre’s. La melodia és de la gent que va sobreviure, dels supervivents, que probablement està molt allunyada, moltes vegades de la veritat però també és avorrit a vegades la veritat. Llavors, jo sempre penso que aquest disc és la meva història perquè és la meva biografia.”

Julia de Castro

Si amb De La Purissima, la banda que Julia de Castro va tenir amb Miguel Rodrigáñez del 2009 fins al 2019, la cantant reivindicava el cuplé i el mesclava amb el jazz, en la seva nova carrera en solitari s’interessa més per sons que mesclen el pop amb l’electrònica i, en diverses cançons, amb els ritmes mexicans. Tot plegat, amb unes lletres que canvien la perspectiva tradicional sobre el desig femení vist des dels ulls dels homes, per una altra on són les dones qui s’empoderen dels seus propis instints.

La nova proposta de Julia de Castro disposa d’una posada en escena minimalista, allunyada de la teatralitat que marcava les propostes de De La Purissima. Amb el seu concert, la sala Hiroshima començarà a acomiadar-se del seu públic, en una actuació que havia penjat totes les entrades exhaurides, però que en torna a tenir a la venda amb l’ampliació d’aforament decretada per la millora de les dades epidemiològiques.

Julia de Castro

Les transgressions de Julia de Castro

La cantant, actriu, guionista i performer Julia de Castro ha tornat a un gènere com el del cuplé amb les seves essències de transgressió, sensualitat i revolta. Nascuda a Àvila, va traslladar-se a Madrid buscant ambients més oberts, i allà la seva carrera va esclatar en diverses direccions. Fundadora del duet De La Puríssima, va fusionar el jazz amb el cuplé en una mescla explosiva capaç de sumar cada cop més seguidors en les seves posades en escena, però també d’escandalitzar un públic com el del Teatre de la Zarzuela.

A més, la Julia també té una vessant com a actriu que va des de rodar ‘En casa’ i en ple confinament amb la Paula Ortiz, fins a confrontar-se amb la Bernarda Alba de Lorca o reivindicar una dona ofegada per la societat, la Marie, amb tot el pes tràgic d’una òpera contemporània revisitada. I ara, aquesta ‘Santa frívola’ que ha passejat la “peineta” i la “mantilla” per mig món, deixa les arts i es fa historiadora, i per això avui l’hem convidada a l”Àrtic’, on sabem que propostes com la seva poden ben bé ser de les que fan època.